Vrijeme održavanja: 26.09.2018. - 29.09.2018.

Županijska komora Split i ove je godine, jubilarni 20. put, organizirala zajedničko izlaganje hrvatskih tvrtki koje se bave vađenjem i obradom arhitektonsko-građevnoga kamena na vodećem svjetskom sajmu kamena Marmo+Mac, koji se održava od 26. do 29. rujna u Veroni, u Italiji.

Na hrvatskom štandu od 120 četvornih metara predstavilo se pet izlagača: Brački kamen d. o. o., Nerežišće, Forma GMK d. o. o., Omiš, Jadrankamen d. d. u stečaju, Pučišća, Kamen Dalmacija d. o .o., Split, i Sprega d. o. o., Split, koja zastupa nekoliko tvrtki.

Sajam je organiziran u sklopu projekta HGK „HR.izvoz – s HGK do stranih tržišta“ sufinanciranog iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Već više od pola stoljeća veronski je sajam kamena mjesto na kojem se predstavljaju najbolje proizvodne tradicije i inovacije na svjetskoj razini, međunarodni projekti i inicijative koje promiču posebnost i bogatstvo prirodnoga kamena i njegove potencijale u arhitekturi i dizajnu. I ovogodišnji, 53. Marmo+Mac nudi uvid u sve bitno u svijetu kamena: od sirovina do prerađenih materijala, tehnologije, pribora i najnovijih primjena u svijetu arhitekture i dizajna, ali i bogati popratni program.

Uloga Marmo+Mac-a kao vodeće poslovne platforme jača iz godine u godinu zahvaljujući porastu broja inozemnih izlagača koji su činili više od 60% od ukupnih 1.600 izlagača iz 150 zemalja. Povećan je i broj posjetitelja te iznosi 68.000 posjetitelja.

U 2017. godini u Hrvatskoj je izvoz kamena, granita, kocaka od prirodnog kamena te obrađenog kamena bio gotovo dvostruko veći od uvoza. Izvoz je iznosio 242.018.851 kunu, a uvoz 128.731.156 kuna. Najviše je izvezeno mramora i drugog vapnenačkog kamena, i to najvećim dijelom u Italiju, Kinu i Bjelorusiju, što čini 43 posto ukupno navedenog izvoza. Značajan udio čini i izvoz obrađenog kamena na europsko tržište, uglavnom u Njemačku, Austriju i Francusku. Sličan izvozni trend nastavljen je i u prvom kvartalu 2018. godine kada je izvoz iznosio 51.250.478 kuna, a od toga se 50 posto odnosi na izvoz mramora i drugog vapnenačkog kamena na kinesko i talijansko tržište, a 46 posto na izvoz obrađenog kamena uglavnom na europsko tržište.

Na sajmu u organizaciji ŽK Split izlažemo već 20 godina jer je to odlična promocija tvrtke prema inozemnim tržištima i mjesto uspostavljanja brojnih poslovnih kontakata, rekla je Ljiljana Plazibat iz Jadrankamena, a Ante Bogdanović iz Forme GMK zadovoljan je sudjelovanjem koje mu je otvorilo vrata na nova inozemna tržišta.

 MarmoMac1.jpg

Za tvrtku Sprega sajam Marmo+Mac predstavlja jedan od najvažnijih stranih sajmova jer upravo na njemu stječu nove kupce i gotovo svake godine dobiju neki novi projekt kao rezultat posjeta kupaca štandu HGK, istaknula je Marijana Šestan.

Tvrtka Brački kamen nastupa radi utvrđivanja odnosa s postojećim kupcima te kontakata s potencijalnim novim strankama. Zahvaljujući sajmu ostvarili su kontakte s kupcima od Kine do Amerike, što je utjecalo na povećanje proizvodnje, te utvrdili odnose sa svojim tradicionalnim kupcima iz Italije.

 MarmoMac2.jpg

Izuzetno smo zadovoljni svojim prvim nastupom na štandu HGK jer smo se kvalitetno prezentirali i postojećim i novim poslovnim partnerima, istaknula je Veronika Trumbić iz Kamen Dalmacije.

Dugogodišnja vjernost hrvatskih izlagača Marmo+Macu svjedoči o njihovu zadovoljstvu ovim sajmom i dodatnim poslovnim mogućnostima koje im otvara te ujedno potvrđuje važnost nastupa na sajmovima, rekla je Ana Marija Puzić iz Odsjeka za industriju ŽK Split.

Hrvatski izložbeni prostor, kao i prethodnih godina, bilježi veliki interes i brojne posjete profiliranih poslovnih posjetitelja, generalne konzulice Nevenke Grdinić, a valja istaknuti i kontinuirani interes predstavnika sajmova industrije kamena iz Azerbajdžana i Kazahstana.