Vrijeme održavanja: 09.03.2017.

Objavljeno: 17. 02. 2017. , Ažurirano: 10. 03. 2017.

U Županijskoj komori Sisak u četvrtak, 9. ožujka, predstavljena je Nacionalna kampanja STOP ozljedama na radu, koju provodi Zavod za unapređivanje zaštite na radu.

"Osnovni je moto kampanje 'Zaštita na radu je i moja odgovornost', a cilj je ove kampanje podizanje svijesti o značaju sprečavanja rizika na mjestima rada, potrebi uključivanja zaštite na radu u strateške i operativne planove poslovanja, zatim o pozitivnim učincima smanjivanja broja ozljeda na radu i profesionalnih bolesti, drugih bolesti u vezi s radom, izostanaka s rada i s tim povezanih troškova“, istaknuo je Neven Obradović, viši stručni savjetnik Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

"U provedbi kampanje očekuje se aktivno sudjelovanje poslodavaca, sindikata, radnika, povjerenika, ovlaštenika i stručnjaka zaštite na radu, specijalista medicine rada i sporta, rukovoditelja upravljanja ljudskim resursima, radničkih vijeća te drugih dionika", dodao je Obradović.

U posljednjih pet godina ozljede na radu u Hrvatskoj u kontinuiranom su padu, a u odnosu na ostale članice Europske unije, Hrvatska se prema stopi ozljeda na radu nalazi na sredini ljestvice.

STOP ozljedama na radu_Sisak.JPG

"Sisačko-moslavačka županija, gledano po stopi ozljeda na radu odnosno broju ozljeda na tisuću radnika, na trećem je mjestu u Hrvatskoj. Najviše je ozljeda zabilježeno u prerađivačkoj industriji, zatim u zdravstvenoj zaštiti te djelatnosti poljoprivrede, šumarstva i ribarstva", istaknula je Vanja Glogovac, viša stručna savjetnica Zavoda za unapređivanje zaštite na radu.

Predstavljanju kampanje prisustvovali su predstavnici dvadeset tvrtki s područja županije, uglavnom rukovoditelji i stručnjaci zaštite na radu. Upoznali su se i s načinom sudjelovanja u provedbi Nacionalne kampanje te očekivanim rezultatima. Bit će dodijeljena i posebna priznanja najangažiranijim pojedincima i organizacijama za ostvarene učinke u promicanju kampanje, postignute rezultate u smanjivanju broja ozljeda i unapređivanju zaštite na radu te za uvođenje i primjenu dobre prakse kojom se pridonosi očuvanju sigurnosti i zdravlja zaposlenih.