Vrijeme održavanja: 29.09.2017.

Objavljeno: 22. 09. 2017. , Ažurirano: 04. 10. 2017.

Sisačko-moslavačka županija i Poslovni dnevnik organizirali su Poslovni uzlet Sisačko-moslavačke županije (SMŽ) 29. rujna u Županijskoj komori Sisak.

„Prije 30-ak godina bili smo jedno od najrazvijenijih područja u Hrvatskoj. Imali smo mnogo velikih kompanija, ali dolaskom tržišne ekonomije ti giganti nisu uspjeli opstati. Dodajmo tome i kasnija ratna stradanja te globalnu ekonomsku krizu i sasvim je jasno zašto je naše gospodarstvo u jednom trenutku dosegnulo dno. Rafineriju i Petrokemiju, kao i nekoliko drugih kvalitetnih kompanija, stoga želimo očuvati. Komparativne su prednosti Sisačko-moslavačke županije geografski položaj, dobra infrastruktura te veliki broj poslovnih zona, a jednako je važan i ljudski potencijal na kojem gradimo budućnost“, istaknuo je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, uvodno se obraćajući uz glavnog urednika Poslovnog dnevnika Vladimira Niševića.

Poslovni uzlet_4.JPG

Održana je i tradicionalna panel-diskusija Razvoj poduzetništva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji s naglaskom na predstojećim programima financiranja. U raspravi su sudjelovali Marijan Belošević, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, regionalni razvoj i fondove Europske unije Sisačko-moslavačke županije, Boris Mesarić, predsjednik HGK – Županijske komore Sisak, Adolf Cvanciger, predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije, te Andreja Šeperac, zamjenica direktora Razvojne agencije SIMORA.

Poticanje razvoja malog i srednjeg poduzetništva i turizma u Sisačko-moslavačkoj županiji oslanja se na mjere kreirane u skladu s potrebama lokalnih poduzetnika, istaknuto je na panel-diskusiji. „U posljednjih je 10 godina novozaposleno više od 1000 ljudi, dok je refinanciranjem nepovoljnih kredita iz prethodnog razdoblja sačuvano dodatnih 1000 radnih mjesta. Na području županije su 2006. godine bila 4 turistička seoska gospodarstva, a danas ih je 75“, istaknuo je pročelnik Belošević, dodavši kako su ove godine 23 zahtjeva za poduzetnički kredit dobila suglasnost za provedbu te da za istu namjenu imaju 100 milijuna kuna na raspolaganju.

Poslovni uzlet_3.JPG

Predsjednik ŽK Sisak Boris Mesarić subvencioniranje kamata i povoljne kreditne linije smatra izuzetno važnim alatom osnaživanja lokalnog gospodarstva. „Danas u županiji imamo 1925 aktivnih poduzetnika, pri čemu valja istaknuti da naši mali poduzetnici prelaze u srednje i velike, što znači da potpore imaju rezultate. Nedavno smo lokalnoj tvrtki Recro dodijelili Zlatnu kunu za njihov solarni stup za popravljanje bicikala, nakon čega su osvojili i prvo mjesto na sajmu inovacija u Bjelovaru, što je samo jedan od dokaza da inovativnost treba poticati i dalje“, kazao je, istaknuvši kao priliku i razvoj cikloturizma i nužnost ulaganja u biciklističku infrastrukturu. Upozorio je, međutim, na česte promjene zakonskih propisa i davanja za poduzetnike te zaključio kako je i to jedan od razloga zašto nema većeg broja investicija u županiji.

Predsjednik Obrtničke komore Sisačko-moslavačke županije Adolf Cvanciger upozorio je na problema obrtnika: „Zapošljavamo samo 2,5 osobe po obrtu. Pri povećanju kapaciteta radnih mjesta za koje je nužno do novca doći putem kredita, poduzetnici i obrtnici susreću se s problemom procjene nekretnina koje na ovom području imaju 30 posto manju vrijednost u odnosu na druge dijelove zemlje. Po tom pitanju, kao i subvencioniranju kamata za kredite, važno je apelirati na lokalne samouprave da postignu dogovor“, istaknuo je. Upozorio je i na probleme u obrazovanju odnosno nedostatak adekvatnog kadra. „Ove je godine pri upisu u srednje škole bilo dostupno 1700 mjesta u prvim razredima, a popunjeno je njih 1200, od čega samo 30 posto u strukovnim zanimanjima. Obrazovni su programi neusklađeni s razvijenim tržištima, pa bi trebalo početi osluškivati bilo gospodarstva i u skladu s time ih i poboljšavati“, dodao je Cvanciger.

Poslovni uzlet_1.JPG

Zamjenica direktora Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SIMORA Andreja Šeperac istaknula je kako su nositelji nekolicine projekata iz različitih sektora, a županija ostvaruje sjajne rezultate kada govorimo o povlačenju novca iz EU fondova. Upozorila je na kompliciranu proceduru prijave projekata, na gomilu papirologije koju prijavitelji moraju dostaviti te sporu evaluaciju.

Trosatnu radionicu Kako napisati projektni prijedlog i dobiti sredstva iz EU fondova održali su Tajana Lovrić i Slaven Tadić iz tvrtke Projekt jednako razvoj d. o. o. Bilo je riječi o vrstama EU programa, općim kriterijima, natječajnoj dokumentaciji te kriterijima odabira EU projekata te o aktualnim natječajima za poduzetnike. Također, svi su sudionici imali priliku naučiti kako uspješno poslovati izvan ureda uz pomoć Cloud usluga, a edukaciju je održao Branimir Hebrang iz Hrvatskog telekoma d. d.