U hotelu Olympia u Vodicama održani Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji

Razvojna agencija Šibensko-kninske županije
Nagrađeni uljari
Vrijeme održavanja: 10.12.2016.   /   Rok prijave: 25.11.2016.
U subotu, 10. prosinca, u hotelu Olympia u Vodicama, Udruga dalmatinskih uljara održala je šeste Dane mladog maslinova ulja u Dalmaciji, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede i Šibensko-kninske županije.

Ova međunarodna manifestacija, čiji je ŽK Šibenik jedan od suorganizatora, održala se već šestu godinu i na njoj su se okupili, predstavili i educirali maslinari i uljari te svi zaljubljenici u masline i maslinovo ulje.

Prvi dio manifestacije bio je natjecateljskoga karaktera. U kategoriji nagrada za najbolje mlado maslinovo ulje konkurirali su domaći i inozemni uljari. Na analizu je predan 281 uzorak maslinova ulja. Djelatnici Zavoda za javno zdravstvo Šibenik ocjenjivali su kemijske parametre, a stručno osposobljeni kušači maslinova ulja Udruge Olea Šibenik ocijenili su organoleptiku.

U dvorani hotela Olympia posjetitelji su mogli kušati prvih deset najbolje ocijenjenih maslinovih ulja, razgledati poljoprivredne strojeve i alate za maslinare i uljare te se družiti uz pića i slastice proizvođača Šibensko-kninske županije.

U drugom dijelu manifestacije stručna predavanja održali su:

-    dipl. arheolog Marija Krnčević Rak i mag. Poli. Mirna Vulin: Projekt Oleum Riditinum sa osvrtom na povijest šibenskog maslinarstva

-   dipl. ing. agr.  Davor Antica: Organoleptika maslinovih ulja 2016. godine

-    dipl. ing .bio. teh Nina Vuletin i mr. sc. Ljiljana Nanjara: Kemijska analiza maslinovih ulja 2016. godine

-    dipl. ing. građ. Josip Rukavina: Mapiranje i analiza maslinika korištenjem novih tehnologija

-    dipl. ing. agr. Gordana Kožarić-Silov: Kako odrediti vrijeme zaštite protiv maslinine muhe

-    ing. agr. Damir Buntić: Maslinarske novosti u RH i EU

-    prof. dr. sc. Đani Benčić: Smjernice za unapređenje maslinarstva u RH i Šibensko-kninskoj županiji

Davor Antica Organoleptika maslinovih ulja 2016.JPG

Davor Antica: Organoleptika maslinovih ulja 2016.; Izvor: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

Nakon održanih predavanja, na svečanoj su večeri dodijeljene nagrade za najbolja mlada maslinova ulja.

Šampion Manifestacije i šampion monosortnih ulja jest ulje OPG Željko Grgorinić, Pula  (Picholine), a šampion u kategoriji višesortnih ulja je ulje Đanija Lazara, Pirovac.

Drugo mjesto pripalo je ulju sorte Oblica Ante Urema, Biograd, a treće višesortnom ulju OPG Lupić, Bale, Istra.

Uljare koje su preradile ulja šampiona jesu Uljara Nono Bruno, Istra i Uljara Laća iz Skradina.

Šesta održana manifestacija pokazala je da, bez obzira na poteškoće koje su pratile maslinare proteklih godina (slab urod, napad bolesti i štetnika), iz godine u godinu raste kvaliteta  maslinovih ulja. Ove je godine bio izrazito veliki interes te su organizatori pet dana prije roka završili sa zaprimanjem uzoraka jer ne bi imali dovoljno vremena ocijeniti veći broj pristiglih ulja. Od 281 pristiglog uzorka, 84% ulja je ekstra djevičanske kvalitete, od kojih je prema bodovima 137 ulja dobilo zlatnu medalju, 57 srebrnu medalju, 31 ulje brončanu medalju, a 12 ulja diplomu za ekstra djevičansku kvalitetu. Za djevičansku kvalitetu diplomu su dobila 42 ulja, a tri su bila u kategoriji Lampante.

Drago Laća uručuje Zahvalnicu ŽK Šibenik Ivanu Soži.jpg

Drago Laća uručuje Ivanu Soži Zahvalnicu ŽK Šibenik za pomoć pri organizaciji; Izvor: Razvojna agencija Šibensko-kninske županije

Suorganizatori manifestacije bili su: Udruga senzornih analitičara Olea iz Šibenika, Regionalna razvojna agencija Šibenik, Zavod za javno zdravstvo Šibenik, Poljoprivredno-savjetodavna služba i Hrvatska gospodarska komora.

U prilogu je popis sudionika.

Kontakti

  • Davor Antica Viši stručni suradnik Tel: +385 22 311602 Email: dantica@hgk.hr