Vrijeme održavanja: 23.11.2016. - 24.11.2016.

Objavljeno: 18. 11. 2016. , Ažurirano: 28. 11. 2016.

U Tirani je šibensko izaslanstvo posjetilo Ministarstvo gospodarstva, turizma, trgovine i poduzetništva Republike Albanije, gdje su obje zemlje predstavile svoj gospodarski potencijal.

U Gospodarskoj i industrijskoj komori Tirane, Sanja Bujas-Juraga i Ivan Soža sastali su se s predsjednikom Gospodarske i industrijske komore Tirane Nikolinom Jakom. Razgovarali su o razvoju bilateralnih gospodarskih odnosa i trgovinske razmjene između dviju regija, organiziranju zajedničkih foruma i B2B susreta. Jaka je zainteresiran za hrvatska iskustva s pristupanjem EU. „Što se tiče procesa otvaranja pregovora o članstvu u EU, vi ste sve to prošli i vaša će nam iskustva pomoći da postanemo dio europskog projekta“, kazao je.

Predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža i Veleposlanica RH u Tirani Sanja Bujas-Juraga na sastanku s predsjednikom Gospodarske i industrijske komore Tirana Nikolinom Jaka .JPG

Predsjednik ŽK Šibenik Ivan Soža i Veleposlanica RH u Tirani Sanja Bujas-Juraga na sastanku s predsjednikom Gospodarske i industrijske komore Tirana Nikolinom Jaka; Izvor: Chamber of Commerce and Industry Tirana

Na poslovnom forumu albanskih i hrvatskih poduzetnika održanom u Komori, Ivan Soža predstavio je gospodarski potencijal Šibensko-kninske županije. Poduzetnici obiju zemalja iskazali su želju za nastavkom konkretne suradnje u područjima od zajedničkog interesa, osobito u djelatnostima turizma i poljoprivrede. Razgovarali su o promociji turističkih resursa obiju zemalja s naglaskom na zdravstveni turizam te o mogućnostima zajedničkog lobiranja projekata u poljoprivredi i ribarstvu. Po završetku poslovnog foruma, održani su B2B razgovori albanskih i hrvatskih poduzetnika.

Ivan Soža prezentira gospodarstvo Šibensko-kninske županije albanskim poduzetnicima.JPG

Ivan Soža prezentira gospodarstvo Šibensko-kninske županije; Izvor: Chamber of Commerce and Industry Tirana

“Zadovoljan sam s obavljenim razgovorima s albanskim partnerima i nadam se da će se uskoro ostvariti i konkretni ugovori”, kazao je Antonio Burić iz tvrtke Miab d. o. o. Šibenik, koja se bavi izgradnjom objekata, montažom postrojenja, proizvodnjom opreme i zaštitom materijala sustava pitkih i otpadnih voda i sl.

Forum albanskih i šibenskih poduzetnika.JPG

Forum albanskih i šibenskih poduzetnika; Izvor: Chamber of Commerce and Industry Tirana