ŽK Šibenik na završnoj konferenciji i predstavljanju projekta AluTech

U utorak, 14. lipnja, Javna ustanova Razvojna agencija Šibensko-kninske županije završila je provedbu projekta Uređenje i opremanje razvojno-inovacijskog centra Alutech u Šibeniku.

Na završnoj konferenciji i predstavljanju projekta sudjelovala je  djelatnica ŽK Šibenik Jelena Zorica.
Predstavljen je Razvojno-inovacijski centar AluTech, demonstrirane su mogućnosti laboratorija, konstrukcijskog biroa i prototipne radionice.Putem osnaživanja tehnoloških inovacija i transfera znanja, cilj AluTecha je pridonijeti razvoju konkurentnosti malih i srednjih tvrtki u sektoru metala i pomorskih djelatnosti te pozicionirati Šibensko-kninsku županiju kao regionalnoga industrijskog lidera u navedenim sektorima.

Razvojno-inovacijski centar AluTech organiziran je u okviru Javne ustanove Razvojna agencija Šibensko-kninske županije. Središnja agencija za financiranje i ugovaranje odobrila je u okviru IPA programa sredstva za njegovo uređenje i opremanje. Uz sredstva EU, projekt je sufinancirala i Šibensko-kninska županija.

Uz uređenje i opremanje prostora, u okviru projekta obavljena je edukacija djelatnika područne i lokalne samouprave u upravljanju regionalnim i lokalnim razvojem te poduzetnika u korištenju novih tehnologija u proizvodnji (prvenstveno proizvoda od aluminija) i promotivne aktivnosti. Centar je površine 800 četvornih metara i nalazi se u bivšem vojnom objektu koji je grad Šibenik dobio na korištenje od države, a u kojem je smješten i Pomorski inovacijski centar iNavis.

U Centru se nalazi laboratorij za ispitivanje kvalitete aluminijskih i ostalih metalnih proizvoda, konstrukcijski biro i radionica za konstruiranje i izradu modela završnih proizvoda, izložbeni prostor za inovatore, konferencijska dvorana namijenjena obrazovanju poduzetnika prvenstveno u području novih tehnologija – 3D konstrukcija proizvoda i priprema za CNC proizvodnju, održavanju sastanaka, prezentacija, centar za obnovljive izvore energije, centar za klastere i ured za EU projekte.