Ekoplus najavio ugovore o deponiranju otpada na Marišćini komunalcima Primorsko-goranske županije

Vrijeme održavanja: 27.02.2017.

"U sljedećih mjesec dana bit će sklopljeni ugovori s komunalnim društvima o uvjetima dovoza i zbrinjavanja otpada", naglasio je Josip Dedić, novoimenovani predsjednik Uprave Ekoplusa, na zajedničkoj sjednici Strukovne skupine komunalnog gospodarstva i Strukovne skupine gospodarenja otpadom i zaštite okoliša održanoj u Županijskoj komori Rijeka u ponedjeljak 27. veljače.

Cilj Ekoplusa, tvrtke koja upravlja integralnim sustavom gospodarenja otpadom na području cijele Primorsko-goranske županije, kako je naveo Dedić, jest u što kraćem roku osposobiti svih pet pretovarnih stanica da bi se malim komunalnim tvrkama što više olakšalo zbrinjavanje otpada, odnosno njegova transporta do Županijskog centra za gospodarenje otpadom – Marišćina. Marišćinom upravlja Ekoplus, a da bi se osposobile pretovarne stanice u njima je još potrebno otkloniti mehaničke i elektroničke probleme.

Boris Vujašković iz tvrtke GRD d. o. o. nazočne je upoznao s radom reciklažnog dvorišta za gospodarenje neopasnim građevinskim otpadom, prvim takvim u državi. To je reciklažno dvorište, na adresi Mihačeva draga 41 u Rijeci, s radom počelo 20. veljače, u njemu se može deponirati sav otpad osim opasnog otpada, a GRD deponirani građevinski otpad reciklira i od njega izrađuje granulat namijenjen graditeljstvu. Vujašković je istaknuo da će ubrzo zatražiti od Ministarstva okoliša dokumente koji bi GRD-ovom proizvodu, granulatu ukinuli status otpada i dodijelili status sirovine. Usvoji li Ministarstvo tu molbu granulat postaje sirovina za daljnju distribuciju, a GRD-ova bi proizvodnja mogla postati profitabilna.

Na sjednici su jednoglasno usvojeni Zapisnik i Zaključci s prethodne zajedničke sjednice te su izglasane i smjernice rada obaju strukovnih skupina za 2017. godinu.

Kontakti

  • Ervino Mrak, Komunalac d.o.o. Opatija Predsjednik Strukovne skupine komulanog gospodarstva ŽK Rijeka Tel: +385 51 505 201 Email: ervino.mrak@komunalac-opatija.hr
  • Jerry Pajić, METIS d.o.o. Predsjednik Strukovne skupine gospodarenja otpadom i zaštite okoliša ŽK Rijeka Tel: +385 51 339 910 Email: metis@metis.hr
  • Ivana Pustahija Viši stručni referent Tel: +385 51 209 144 Email: ipustahija@hgk.hr