Objavljeno: 16. 12. 2015. , Ažurirano: 16. 09. 2016.

Vrijeme održavanja: 16.12.2015.


Sudionicima je savjetovano da se već u fazi ideje, odnosno prije donošenja odluke o pokretanju projekta, obrate poslovnom savjetniku te izrade tzv. Projektni sažetak / zadatak

U srijedu, 16. prosinca, predavanje Mogućnosti financiranja iz EU za turizam i putničke agencije održala je predsjednica Strukovne grupe poslovnih savjetnika ŽK Pula Stefania Skender iz tvrtke Pametan rast d. o. o., Poreč, stručnjakinja za strateško planiranje i projektni menadžment.

Polaznike su upoznali sa sustavom EU fondova i drugim izvorima financiranja primjerima iz prakse. Predstavili su im i otvoren natječaj Podrška razvoju MSP u turizmu povećanjem kvalitete i dodatne ponude hotela, a bilo je riječi i o ostalim otvorenim i najavljenim natječajima, poput natječaja iz Europskog fonda za poljoprivredu i ruralni razvoj te natječaja koji se odnose na međunarodnu suradnju. Skender je putničkim agencijama preporučila i da se informiraju o kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvitak te o jamstvima agencije HAMAG-BICRO s obzirom na to da je HBOR za razdoblje 2014.-2020. godine preuzeo ulogu kreditora EU projekata, koji će se sufinancirati sredstvima ESI fondova (Europski strukturni i investicijski fondovi) u okviru navedenih programa. Kreditna sredstva koja će HBOR osiguravati namijenjena su zatvaranju financijske konstrukcije projekta, a obuhvaćaju dijelove projekta koji će se financirati sredstvima ESI fondova (prihvatljivi izdaci) te izdatke koji su dio projekta, a koje nije moguće kandidirati za ESI fondove.

Sudionicima je savjetovano da se već u fazi ideje, odnosno prije donošenja odluke o pokretanju projekta, obrate poslovnom savjetniku te izrade tzv. Projektni sažetak / zadatak. Ovim dokumentom provjerava se prihvatljivost, odnosno analiziraju mogućnosti koje subjektu stoje na raspolaganju za ostvarenje njegove ideje. Savjetnik pritom prikazuje moguće izvore financiranja, izrađuje akcijski plan pripreme te troškove prema fazama ili skupinama aktivnosti. U kvalitetnom projektnom sažetku / zadatku, projekt se dalje sagledava s pravnog tj. poreznog aspekta.

„Nije rijetkost da klijent odabere krivi pravni subjekt za svoj projekt ili počini druge pogreške koje su se lako mogle izbjeći izradom takve preliminarne analize. Tako na temelju svih informacija poduzetnici mogu odlučiti žele li nastaviti s pripremom projekta. Tek tada se kreće u izradu arhitektonskog projekta (ako projekt to zahtijeva), odnosno u izradu poslovnog plana ili investicijske studije ili studije izvodljivosti.

Izvor: HGK Županijska komora Pula