ŽK Krapina domaćin delegaciji gospodarstvenika iz Turske

Vrijeme održavanja: 01.12.2017.

Gospodarska delegacija iz sjeveroistočne Turske 1. prosinca posjetila je Krapinsko-zagorsku županiju. ŽK Krapina bila je domaćin sastanka predstavnika gospodarstva Krapinsko-zagorske županije i turske delegacije, koji se održao u Komori, a prisustvovali su mu, zajedno sa suradnicima, predsjednik Hrvatske gospodarske komore – ŽK Krapina Josip Grilec, zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek i načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić. U turskoj delegaciji bilo je 10 članova, među kojima, predstavnici političke vlasti, gospodarskih udruženja, razvojne agencije i veleposlanstva iz Zagreba.

KRAPINA-turska delegacija-1.JPG

Susret turskih i zagorskih gospodarstvenika; Izvor: HGK – ŽK Krapina; Snimio: Lucija Šipek

Cilj je posjeta bio upoznavanje Krapinsko-zagorske županije kao industrijske i turističke destinacije te su u skladu s time održana i kratke prezentacije. Sjeveroistočni dio Turske konfiguracijom je, industrijski i geografski sličan Hrvatskom zagorju, a budući da gosti iz Turske imaju razvijene toplice, ponajprije ih je zanimao toplički i medicinski turizam te su nakon razgledavanja iskazali zadovoljstvo predstavljenim i želju za daljnjom suradnjom.

Predsjednik HGK – ŽK Krapina Josip Grilec prisutne je upoznao s gospodarstvom Krapinsko-zagorske županije. Istaknuo je kako se nada razvoju suradnje na području industrije i robne razmjene i organizaciji posjeta Turskoj s hrvatskim poduzetnicima. U prezentaciji koja je prikazana viđeno je da robna razmjena između Turske i Hrvatskog zagorja nije još velika. Hrvatska više uvozi nego izvozi u Tursku, pa ćemo nastojati povećati izvoz u Tursku.

Zamjenik gradonačelnika turskog grada Erzuruma Eyüp Tavlaoğlu istaknuo je kako će se trenutno fokusirati na dobre primjere razvoja topličkog turizma u Krapinskim i Tuheljskim Toplicama. „Dolazimo zajedno s razvojnom agencijom sjeveroistočne Turske, koja je poznata po zdravstvenom turizmu i koja bi napravila istraživanje vašeg područja da vidimo koje su mogućnosti razvoja suradnje“ – rekao je Tavlaṣoğlu te naglasio interes za razvoj odnosa tih dviju županija i Hrvatske i Turske.

KRAPINA-turska delegacija-3.JPG

Josip Grilec prima poklon turske delegacije; Izvor: HGK – ŽK Krapina; Snimio: Lucija Šipek

Na sastanku je bilo riječi i o drugim granama gospodarstva. „Budući da je Macelj izravan ulaz u Schengen i da velik dio turskih prijevoznika prolazi kroz Krapinsko-zagorsku županiju, gdje nerijetko i zastanu, postoji mogućnost da i na ovom području napravimo neki zajednički projekt“ – istaknuo je zamjenik župana Anđelko Ferek-Jambrek.

Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić bio je domaćin turskoj delegaciji u posjetu Krapinskim Toplicama gdje su obišli  Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, Specijalnu bolnicu Akromion i Kliniku Magdalena.

Kontakti