Nedostatak vozača u Koprivničko-križevačkoj županiji

Vrijeme održavanja: 16.02.2018.

Sjednica Strukovne grupe prijevoznika na kojoj se raspravljalo o nedostatku vozača motornih vozila na tržištu rada – aktualnom problemu s kojim se suočava većina hrvatskih prijevozničkih tvrtki, održana je 16. veljače u HGK – ŽK Koprivnica.

Uzrok problema nedostatka vozača predsjednik Strukovne grupe prijevoznika Branko Šimunić vidi u kontinuiranom odlasku vozača s iskustvom na rad u inozemstvo i nelogičnostima u našem obrazovnom sustavu. Mladi vozači nakon završenog trogodišnjeg strukovnog srednjoškolskog obrazovanja bez E kategorije ne mogu se zaposliti u svojoj djelatnosti, zbog čega ovo zanimanje sve manje mladih smatra atraktivnim. „Problematična su i prevelika davanja na plaće i ostala javna davanja koja opterećuju poslovanje domaćih prijevoznika, bitno veća od onih u zemljama u okružju“, naglasio je predsjednik Šimunić.

Zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić naglasio je važnost stvaranja učinkovitog sustava koji će stvarati dovoljan broj vozača, no potrebno je barem tri godine kontinuiranog zajedničkog rada gospodarstvenika, obrazovnog sustava, institucija i predstavnika lokalne i regionalne vlasti kako bi se to ostvarilo.

Potrebno je utvrditi odgovarajuće planove upisa, poticati poslodavce da učenike uzimaju na praksu, vežu ih ugovorom, stipendiraju te zadržavaju nakon završetka školovanja. Mjera koja uskoro ide u realizaciju, u suradnji s institucijama i školama, je promocija strukovnih zanimanja u osnovnim školama kojom će se pokušati utjecati na percepciju mladih i njihovih roditeljima o atraktivnosti strukovnih zanimanja, a važno je i da se gospodarstvenici, poput predstavnika Strukovne grupe, uključe u osmišljavanje strukovnog obrazovanja Županije, ponajprije osiguravanjem prakse i stipendija koje će im omogućiti kvalitetne radnike.

Sjednici je prisustvovala i v. d. predstojnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Križevci Vesna Kuterovac sa suradnicima te ravnatelj Strukovne škole Đurđevac Darko Špoljar, koji su također dali svoj doprinos raspravi o ovoj važnoj temi. Predstojnica Kuterovac istaknula je napore Zavoda na pronalaženju odgovarajućih radnika koje traže poslodavci prijevoznici te je dodala kako se radi i na osposobljavanju, odnosno prekvalifikaciji nezaposlenih osoba.