Vrijeme održavanja: 22.04.2019. - 28.04.2019.

Objavljeno: 29. 04. 2019. , Ažurirano: 13. 06. 2019.

U organizaciji tvrtke Dubrovnik partner d.o.o. i suorganizaciji Županijske komore Dubrovnik te uz potporu Dubrovačko-neretvanske županije, od 22. do 28. travnja održao se šesti vinski festival Dubrovnik FestiWine.

festi19-1.jpg

Izlagalo je 50 vinara iz Hrvatske i susjednih zemalja; Izvor: HGK.

 

Posjetitelji, vinski zaljubljenici i turisti su na središnjoj izložbi imali prigodu kušati više od 250 vrsta izvrsnih vina, a u dodatnom programu i sudjelovati u zanimljivim gastro - enološkim radionicama. 

Na središnjoj izložbi vina izlagalo je 50 vinara iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja. Na jednom mjestu su se okupili vinari, ugostitelji, hotelijeri, sommelieri i mnogobrojni ljubitelji vina.

festi19 naslovnica.jpg

Posjetitelji su imali prilike kušati i kupiti vina od raznih sorti grožđa; Izvor: HGK.

 

Tradicionalno se tijekom Dubrovnik FestiWine-a naslijepo kušalo i biralo vino koje se najbolje sljubljuje uz autohtonu deliciju, malostonsku kamenicu, a ovogodišnji pobjednik je Quattro Chardonnay 2018 vinarije Volarević. Uz atraktivan „Blind date: „In love with Ston Oyster“, održalo se vinsko ocjenjivanje „Dubrovnik FestiWine Trophy“. Deset članova žirija međunarodnog sastava na čelu s enologom Bojanom Kobalom tijekom tri dana kušalo je i ocijenilo 110 različitih vina iz Hrvatske, Hercegovine, Slovenije, Makedonije i Italije. Najbolje vino ocjenjivanja je Traminac ledeno vino 2012 vinarije Šimanović iz Krašića. 

U kategoriji BIJELA VINA (Chardonnay) najbolje ocjenjeno vino je Cnardonnay 2017. – Vina Kalazić iz Baranje, u kategoriji RUŽIČASTA VINA (Roze) najbolje ocjenjeno vino je Cabarnet sauvignog 2018. – OPG Siber Dušica  iz Baranje, u kategoriji CRVENA VINA (dingač selekcija) najbolje ocjenjeno vino je Plavac mali 2012. – PZ Dingač sa Pelješca, u kategoriji PJENUŠAVA VINA najbolje ocjenjeno vino je Nerello Mascalese 2013. – Societa Agricolla Destro Sel iz Italije i u kategoriji SLATKA VINA (traminac ledeno vino) najbolje ocjenjeno vino je Traminac 2012. – OPG Šimanović iz Krašića.

Vrijedno je istaknuti cilj gastro spektakla „Dubrovnik FestiWine Gala“ - stipendiranje i edukacija mladih kuhara i sommeliera Dubrovačko-neretvanske županije. Na temelju javnog natječaja Dubrovačko - neretvanske županije za dodjelu dvije stipendije perspektivnim kandidatima za usavršavanje znanja i sposobnosti u ugostiteljskoj struci, odabrani su stipendisti Dubrovnik FestiWine Challengea 2019., Tony Kužnin i Nikša Karaman koji će od 20.11. - 20.12.2019. učiti, raditi i stjecati nove vještine uz mentora Juru Tomiča u Brežicama, u restoranu Debeluh.