•  Strategija primjene prirodnih rješenja u prilagodbi na klimatske promjene za Grad Zadar

Grad Zadar uključen je projekt Europske unije pod nazivom Grow Green (Green Cities for Climate and Water Resilience, Sustainable Economic Growth, Healthy Citizens and Environments). Vizija Grow Green projekta je stvoriti gradove otporne na klimatske promjene i utjecaj voda koji će biti zdravi za život, a što će postići investiranjem u rješenja koja se temelje na prirodi. 

Strategija primjene prirodnih rješenja u prilagodbi na klimatske promjene dostupna je putem poveznice.

 • 2. sjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje

Dana 25. listopada 2019. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je 2. sjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje. Raspravljalo se o provedenim aktivnostima u radu Zajednice za društveno odgovorno poslovanje, predstavljeni su rezultati ankete o zadovoljstvu članica radom Zajednice i najavljena su događanja za 2020. godinu. Prisutni su bili uključeni u interaktivnu diskusiju "Izazovi i koristi mjerenja društvenog učinka" koju je održala gđa Tamara Puhovski, sociologinja i stručnjakinja u području inovacija u upravljanju društvenim utjecajem. 

Više o održanoj 2. sjednici Zajednice za društveno odgovorno poslovanje možete pročitati na sljedećoj poveznici.

Zapisnik dostupan ovdje.

 • Konferencija „Djeca su naš najvažniji posao"

U organizaciji UNICEF-a, 27. rujna 2019. godine održana je konferencija „Djeca su naš najvažniji posao“.

Hrvatska gospodarska komora podržala je ovu inicijativu te aktivno sudjeluje i u radu Savjetodavnog tijela za društveno odgovorno poslovanje i prava djece.

UNICEF-ova konferencija je predstavila rezultate prvog nacionalnog istraživanja o utjecaju poslovnog sektora na dječja prava. Glavni cilj istraživanja je razumjeti do koje su mjere dječja prava prepoznata kao dio društveno odgovornog poslovanja u Hrvatskoj te utvrditi najvažnije prepreke i motivacijske čimbenike za poduzeća i ostale dionike u Hrvatskoj za veći angažman oko dječjih prava. Jedan je od  najvažnijih zaključaka istraživanja da je svijest o potencijalnom utjecaju poslovnog sektora na dječja prava u Hrvatskoj relativno niska. 

Poseban gost konferencije bio je Ishmael Beah UNICEF-ov ambasador dobre volje te međunarodno priznati autor bestselera A Long Way Gone, Memoirs of a Boy Soldier. Nekadašnji dječak vojnik iz Sijera Leonea iza sebe ima nevjerojatnu  životnu priču, koju je u inspirativnom govoru podijelio sa sudionicima konferencije.

UNICEF je pripremio promotivni spot partnera u Savjetodavnom tijelu za društveno odgovorno poslovanje i prava djece koji je dostupan na sljedećoj poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=_m1QRq8xBgY&feature=youtu.be.

 • Proglašeni najbolji hrvatski izvoznici

Čestitamo našim članovima Zajednice za društveno odgovorno poslovanje na dobivenim nagradama. 

Više na poveznici.

 • Croatia Airlines od danas pića poslužuje u papirnatim čašama

Od danas se putnicima na svim letovima Croatia Airlinesa sva bezalkoholna i alkoholna pića te topli napici počinju servirati u papirnatim, a ne više u plastičnim čašama. To je samo jedna od mjera kojima kompanija nastavlja potvrđivati svoju trajnu opredijeljenost održivom razvoju u različitim segmentima poslovanja i to u skladu s aktualnim trendovima te zakonskim zahtjevima na području zaštite okoliša.

Više na poveznici.

 • Kako ovladati znanjem i kontaktima u današnjem umreženom svijetu?

U Hrvatskoj gospodarskoj komori na adresi Draškovićeva 45, 28. svibnja 2019. godine održano je predavanje "Kako ovladati znanjem i kontaktima u današnjem umreženom svijetu?". 

U Zagreb je neočekivano došao Harold Jarche, jedan od svjetski poznatijih konzultanata za učenje i osobni razvoj. Opisuju ga kao “lucidnog prevratnika menadžerskih i edukacijskih modela prošlog stoljeća” koji otvoreno preispituje način na koji učimo. Njegov je rad poznat pod engleskim nazivom Personal Knowledge Mastery (PKM), što bi se moglo prevesti kao “ovladavanje cjeloživotnim učenjem”. PKM je skup vještina koje su usmjerene na što bolje iskorištavanje obilja informacija koje nam nude naši kontakti i osobne mreže - i strukovna udruženja i tzv. zajednice praktičara (eng. communities of practice), ne samo u Hrvatskoj već i u inozemstvu. PKM je važna praktična vještina svakoga suvremenog profesionalca, a pomaže nam i u prilagodbi našega radnog okruženja suvremenoj radnoj dinamici. PKM je osobito korisna vještina za stručnjake koji se bave ljudskim resursima, informatikom, digitalnom transformacijom, organizacijskim učenjem te organizacijskim promjenama.

Više o Haroldu Jarcheu i njegovom radu možete pronaći na slijedećoj poveznici jarche.com.

Ovo je još jedan u nizu događaja u sklopu nove suradničke platforme Hrvatske gospodarske komore HGK_COR AKCELERATOR, čiji je cilj ubrzavanje promjena na ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja. Ovladavanje učenjem u današnjem umreženom svijetu jedna je od ključnih sposobnosti za usvajanje novih znanja i jačanje potencijala za inovacije u Hrvatskoj.

Više o održanom predavanju možete vidjeti putem slijedeće poveznice.

 • Radionica o upitniku Indeks DOP-a

U Hrvatskoj gospodarskoj komori, 24. svibnja 2019. godine održana je radionica o upitniku Indeks DOP-a.

Raspravljalo se o pregledu izmjena u upitniku Indeks DOP-a tijekom godina, te o unapređenju projekta Indeks DOP-a.

Na radionici su dogovorene daljnje smjernice.

 • Skup Klimatske promjene u Hrvatskoj: što možemo i moramo poduzeti?

U Vijećnici Hrvatske gospodarske komore, 23. svibnja 2019. godine se održao skup „Klimatske promjene u Hrvatskoj: što možemo i moramo poduzeti.

Uvodničari u temu su bili Sasja Beslik, direktor Održivih ulaganja u Nordea grupi, prof.dr.sc. Branko Grisogono, redoviti profesor Prirodoslovno-matematičkog fakulteta i Matija Hlebar, voditelj Održivog razvoja u Podravci.

Na panelu nam se pridružila i mr. sc. Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora zaštite okoliša i energetike HGK, dr. sc. Ivan Güttler, klimatolog iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, Tanja Rudež, novinarka Jutarnjeg lista i Franka Logarić, organizatorica prosvjeda učenika za klimu. Uz pitanja iz publike oni su uz pomoć moderatora Amara Causevica iz Švedske kraljevske akademije znanosti detaljnije razmotriti na koji način klimatske promjene već utječu na Hrvatsku te što možemo i moramo poduzeti kako bismo se pravovremeno suočili s njima.

Skup su zajednički organizirali Podravka i Zajednica za društveno odgovorno poslovanje HGK, a organizira se u okviru nove suradničke platforme Hrvatske gospodarske komore HGK_COR AKCELERATOR, čiji je cilj ubrzati promjene na ostvarenju 17 globalnih ciljeva UN-a u Hrvatskoj. Odgovor na klimatske promjene je 13. cilj održivog razvoja.  

Više informacija o skupu možete saznati putem poveznice.

 • Konferencija Podržimo održivo_

U Muzeju suvremene umjetnosti, Zagreb, 25. ožujka 2019. godine održana je konferencija Podržimo održivo_  konferencija o ciljevima održivog razvoja i prilikama za bolju Hrvatsku.

Republika Hrvatska u srpnju ove godine treba izvjestiti Politički forum UN-a na visokoj razini o održivom razvoju o svojem napretku u ostvarenju 17 ciljeva održivog razvoja. Iako toga možda još nismo svjesni, svi mi sudjelujemo u njihovu ostvarivanju i o svima nama ovisi u kojoj ćemo mjeri biti uspješni. 

_Gosti na konfrenciji su bili: Luka Burilović - predsjednik Hrvatske gospodarske komore, dr.sc. Tomislav Ćorić - ministar zaštite okoliša i enrgetike, Diana Helen Madunic - veleposlanica Švedske u Republici Hrvatskoj, Cilian Lohan - predstavnik Europskog i socijalnog odbora, Christian Rupp - glasnogovornik Federalne platforme Digitalna Austrija, Gordana Kovačević - predsjednica Ericssona Nikola Tesla, Katarina Šiber Makar - predsjednica Uprave IN2, prof.dr.sc. Ivan Koprić - predsjednik Instituta za javnu upravu, prof.dr.sc. Marko Delimar - redoviti profesor Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Konferencijskim materijalima i fotografijama možete pristupiti putem QR koda u nastavku

QR kod.jpg

Više informacija o konferenciji možete saznati putem poveznice.

U sklopu Konferencije je predstavljena brošura Podržimo održivo_ 

 • Kampanja Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne

Društveno odgovorna kampanja Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne provodi se već treću godinu, a pokrenulo ju je Udruženje proizvođača piva, slada i hmelja Hrvatske gospodarske komore u partnerstvu s Ministarstvom zdravstva Republike Hrvatske. Najavljene su aktivnosti koje će se provoditi do kraja ove godine, a ovaj put kampanju podržavaju i vodeći trgovački lanci Konzum i Spar Hrvatska, s glavnim ciljem podizanja svijesti o provedbi zakona kojima je zabranjeno posluživanje i prodaja alkoholnih pića osobama mlađima od 18 godina.

Želja uključenih u projekt je prenijeti željenu poruku te utjecati na savjest i ponašanje svih koji se nalaze u situaciji da prodaju i poslužuju alkohol maloljetnicima.

Više na poveznici.

 • Pokrenut javni natječaj za stručnu i financijsku potporu ženama u poduzetništvu

U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava i 70. obljetnice Opće deklaracije o ljudskim pravima, IKEA i Mastercard u suradnji sa SOLIDARNOM – Zakladom za ljudska prava i solidarnost Hrvatskim poslovnim savjetom za održivi razvoj (HR PSOR) pokreću Program podrške ekonomskom osnaživanju žena – ODVAŽNA.

ODVAŽNA promiče društveno odgovorno poduzetništvo čije su nositeljice žene. U sklopu pilot-projekta, poduzetnicama koje su u start-up fazi razvile liniju proizvoda ili usluga, omogućit će se financijska podrška, pristup stručnim informacijama te prilike za poslovno umrežavanje kako bi dodatno uspješno zakoračile u fazu rasta i razvoja poslovanja.

Javni natječaj za prijave prijedloga akcijskih planova za razvoj poslovanja otvoren je do ponoći 31. siječnja 2019. Na natječaj se mogu prijaviti obrti, OPG-ovi, mikro i mala poduzeća (j.d.o.o. ili d.o.o.), zadruge te poduzetnički projekti u sklopu neprofitnih organizacija (udruga, privatnih neprofitnih ustanova i zaklada) koji su u pretežnom ženskom vlasništvu i/ili zapošljavaju najmanje 50 % žena, a koji na tržištu djeluju najmanje godinu dana.

 Detaljne upute za prijavu na natječaj i prijavni obrasci nalaze se na mrežnoj stranici Zaklade Solidarna www.solidarna.hr/odvazna.

Kontakt: odvazna@solidarna.hr.

 • 2. sjednica Vijeća Zajednice za društveno odgovorno poslovanje

U ponedjeljak 21. siječnja 2019. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je 2. sjednica Zajednice za društveno odgovorno poslovanje. Raspravljalo se o organizaciji konferencija o ciljevima održivog razvoja, operativnom funkcioniranju i radu Zajednice, prihvaćanju Programa rada za 2019. godinu s vremenskim planom uključujući i planove radnih skupina. 

Na sjednici su dogovorene smjernice koje će regulirati daljnji tijek poslovanja Zajednice.

Zapisnik je dostupan ovdje.

 • 20 godina izvješćivanja o održivom razvoju u Ini i predstavljanje izvješća

Izvješće je pripremljeno sukladno novim GRI Standardima i Sektorskom dodatku za naftu i plin. Izvješće je prošlo uslugu potvrde materijalnosti Globalne inicijative za izvještavanje ”Materiality Disclosures Services”. Također, provedena je nezavisna revizija nefinancijskih pokazatelja, o kojima se izvješćuje, a koji uključuju: potrošnju energije unutar organizacije, ukupno crpljenje vode po izvoru, izravne emisije stakleničkih plinova, neizravne energetske emisije stakleničkih plinova, ukupna težina otpada prema vrsti i metodi odlaganja, vrste i stope ozljeda, profesionalnih bolesti, izgubljenih dana i izostanaka te ukupan broj smrtnih slučajeva povezanih s nesrećama na radu. Na temelju provedenih procedura i pribavljenih dokaza, nezavisni revizori potvrdili su da je navedenih šest nefinancijskih indikatora, o kojima se izvješćuje u Godišnjem izvješću INA Grupe za 2017., pripremljeno u skladu sa GRI Standardima.

Više na stranici INA.hr

INA-Odrzivi-Razvoj-21_DAB_061218.jpg   INA-Odrzivi-Razvoj-24_DAB_061218.jpg  

 • 20. studenoga dodjeljene nagrade Indeks DOP-a u 2018. godini

U Zagrebu, 20. studenog 2018. u sklopu prvoga dana 10. konferencije o DOP-u, održana je 11. dodjela nagrade Indeks DOP-a u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog poslovnog savjeta za održivi razvoj (HR PSOR),

koja se dodjeljuje za najbolja postignuća u društveno odgovornom poslovanju.

Tijekom Konferencije dodjeljena su i priznanja tvrtkama koje su pokazale kontinuitet u popunjavanju upitnika Indeks DOP-a.

U sklopu Konferencije je predstavljana i brošura o "10 godina provedbe projekta".

Više na poveznici.

dobitnici nagrada.jpg

 

slika nagrada 7.jpg   slika nagrada 5.jpg 

 slika nagrada 2.jpg.    slika nagrada 6.jpg  

  slika nagrada 4.jpg    slika dobitnici nagrada.jpg 

 slika nagrada 1.jpg     slika nagrada 9.jpg 

 slika nagrada 8.jpg

Tvrtkama Vetropack Straža d.d.,  Hauska & Partner d.o.o. Hartmann d.o.o., Ericsson Nikola Tesla d.d., Privredna banka Zagreb d.d. te Končar – Institut za elektrotehniku d.d.  dodijeljeno je posebno priznanje za predanost projektu Indeks DOP-a. Priznanje je dodijeljeno poduzećima koja su se u posljednjih deset godina istaknula po kontinuitetu i ustrajnosti popunjavanja upitnika.

posebna priznanja.jpg

 

 • 1. sastanak voditelja i članova Radnih skupina Zajednice za društveno odgovorno poslovanje

U četvrtak, 15. studenog u Hrvatskoj gospodarskoj komori održan je 1. sastanak voditelja i članova Radnih skupina Zajednice za društveno odgovorno poslovanje.

Raspravljalo se o pregledu aktivnosti po Radnim skupinama te dogovor o edukacijama i vremenskom rasporedu održavanja istih.

Na sastanku su dogovorene smjernice koje će regulirati daljnji tijek poslovanja Radnih skupina.

Zapisnik s 1. sastanka voditelja i članova Radnih skupina ZDOP-a dostupan je ovdje.

 • 16. listopada 2018. objavljen Natječaj „Poslodavac prijatelj obitelji“

 Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je natječaj „Poslodavac prijatelj obitelji“ kojim žele nagraditi tvrtke i njihove dobre prakse vezane uz odnos prema zaposlenicima i njihovim obiteljima.

Vrednovanje praksi ocjenjivati će se temeljem popunjenog upitnika koji je dostupan na slijedećoj poveznici.

Temeljem popunjenih upitnika dodijeliti će se priznanje tvrtkama s najkvalitetnijim rješenjima  u poslovanju temeljenog na programima skrbi za zaposlenike, kao i inovativnih rješenja koja doprinose usklađivanju poslovnog i privatnog života zaposlenika.

Više informacija dostupno je na stranici: https://mdomsp.gov.hr/vijesti-8/natjecaj-za-dodjelu-priznanja-poslodavac-prijatelj-obitelji/10513

 • 1. sjednica Vijeća Zajednice za društveno odgovorno poslovanje

U petak, 14. rujna u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je 1. sjednica Vijeća Zajednice za društveno odgovorno poslovanje.

Raspravljalo se o provedbi natječaja Indeks DOP-a, prihvaćanju Programa rada za 2018./2019. godinu s prioritetnim aktivnostima, formiranju radnih grupa u vezi sa specifičnim područjima djelovanja te o komunikacijskim aktivnostima Zajednice.

Na sjednici su dogovorene smjernice koje će regulirati daljnji tijek poslovanja Zajednice.

Zapisnik je dostupan ovdje.

 • 1. sastanak Upravnog odbora Indeks DOP-a

Hrvatska gospodarska komora i Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj provode projekt Indeks DOP-a od 2008. godine s ciljem promicanja i nagrađivanja društveno odgovornih praksi u gospodarstvu. U sklopu projekta osnovan je Upravni odbor, u čijem će radu, uz organizatore, sudjelovati predstavnici državnih institucija i akademske zajednice. Prvi osnivački sastanak odbora održan je 6. rujna u HGK.

„Suradnjom gospodarskoga sektora, akademske zajednice i državnih institucija osnažujemo postojeće i potičemo nove aktivnosti za kreiranje održivoga društva,“ istaknula je direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK Marija Šćulac Domac, dodajući da se uključivanjem svih relevantnih aktera direktno doprinosi ispunjavanju Globalnog cilja održivog razvoja broj 17: Partnerstvo za ciljeve.

U radu Upravnog odbora sudjelovat će predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva financija, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te predstavnici akademske zajednice - Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Instituta za društvena istraživanja i Zagrebačke škole za ekonomiju i management.

Na sastanku su dogovorene i smjernice za godišnju provedbu projekta Indeks DOP-a. Projekt Indeks DOP-a provodi se jednom godišnje na način da tvrtke popune upitnik, a krajnji rezultat je godišnja nagrada za tvrtke u kategoriji malih, srednjih, velikih i javnih poduzeća. Kroz metodologiju osmišljenu zahvaljujući nacionalnim stručnjacima, projekt omogućava tvrtkama objektivnu procjenu poslovanja s obzirom na primjenu društveno odgovornih praksi i usporedbu s praksama drugih poduzeća.

slika - UO projekta Indeks DOP-a.jpg

 

 • Izborna skupština Zajednice za društveno odgovorno poslovanje

U ponedjeljak, 11. lipnja 2018. godine u Hrvatskoj gospodarskoj komori održana je Izborna skupština Zajednice za društveno odgovorno poslovanje.

Za  predsjednicu Zajednice izabrana je Andreja Pavlović, direktorica društveno odgovornog poslovanja Hauska & Partner Grupe, a njezina zamjenica bit će Angelika Brnada, direktorica Sektora održivog razvoja i zaštite zdravlja, sigurnosti i okoliša INA-e.

andreja-pavlovic5b1f835d5e4f3.jpg

 

Zapisnik je dostupan ovdje.