Najavljen izbor novog predsjednika Eurochambersa u listopadu 2021.

Objavljeno: 09. 06. 2021. , Ažurirano: 09. 06. 2021.

Na virtualnoj, 129. sjednici, Skupštine Eurochambresa, koja se održala 8. lipnja, najavljen je izbor novog predsjednika Eurochambersa koji će se održati na sljedećoj generalnoj skupštini u listopadu.

Osim toga, najavljeno je i povezivanje europskih gospodarskih komora koje će se održati od 29. lipnja do 1. srpnja ove godine i na kojem će se predstaviti mogućnosti korištenja EU fondova i održati radionice po pojedinim temama i programima. Od 12. do 14. listopada održat će se i serija online događanja „Oživimo Europu“ koja će omogućiti razmjenu pogleda i mišljenja o nekim od ključnih sredstava kojima EU raspolaže, a kako bi se pokrenuo europski oporavak nakon COVID-a utemeljen na snažnom,  dinamičnom, jedinstvenom tržištu i globalno konkurentnom europskom gospodarstvu u kojemu su MSP-ovi glavni pokretači europske dvojake zelene i digitalne tranzicije.

„Oživljavanje Europe“ još je jedan doprinos Konferenciji za budućnost Europe koja je u nadležnosti potpredsjednice EK za demokraciju i demografiju Dubravke Šuice. Riječ je o konferenciji koja europskim građanima nudi jedinstvenu i pravodobnu priliku za raspravu o europskim izazovima i prioritetima i zato poslovna zajednica, i na europskoj i na nacionalnoj razini, mora biti uključena u ovaj proces kao ključni dionik u budućnosti Europe. Komore okupljaju stavove mikro, malih, srednjih i velikih tvrtki diljem EU-a i nekoliko susjednih zemalja. Stoga su spremne i voljne dati svoj doprinos raspravama i pružiti konkretne ideje o tipu Europe kakvu bi voljelo vidjeti njihovih 20 milijuna poslovnih članica.

U ime Hrvatske gospodarske komore na sjednici je sudjelovala glavna tajnica HGK Marina Rožić, a predsjednica Europskog Gospodarskog Socijalnog Odbora (EGSO) Christa Schweng u svom je izlaganju istaknula ulogu poduzetnika i komora kao dio rješenja za oporavak gospodarstva. Naime, komore su od početka krize bliže no ikad svojim članicama i njihova je uloga pomagati poduzećima da se oporave od dramatičnog usporavanja gospodarstva.  Schweng je istaknula i ulogu ženskog poduzetništva i težnju za ujednačenim udjelom žena u poslovnoj zajednici i rukovodećim pozicijama.