Vrijeme održavanja: 02.10.2019. - 03.10.2019.

Od 2. do 3. listopada u Šibeniku se održavala deseta Međunarodna konferencija i izložba o naftno-plinskom gospodarstvu i primarnoj energiji u organizaciji Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa te pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva energetike i zaštite okoliša, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Gradske Skupštine Grada Zagreba te Hrvatske gospodarske komore.

„Pred hrvatskim energetskim sektorom je izazovno razdoblje, očekuje se donošenje niza strateških dokumenata – Strategija energetskog razvoja, Strategija niskougljičnog razvoja, Integrirani energetski i klimatski plan. Očekuje nas i novi val istraživanja nafte i plina s obzirom na odluke Vlade RH o izdavanju dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na šest istražnih prostora u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Navedeni strateški dokumenti i aktivnosti usmjereni su na postizanje što većeg stupnja energetske neovisnosti Republike Hrvatske, a tranzicija na energetski održivo i niskougljično društvo moći će se realizirati uz uvažavanje optimiziranog korištenja ukupnih prirodnih resursa“, istaknula je Marija Šćulac Domac, direktorica Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK na Konferenciji koja je okupila više od 300 sudionika i 100 predavača iz zemlje i inozemstva.

Predstavnici Sektora za energetiku i zaštitu okoliša Igor Grozdanić i Adriana Grzunov sudjelovali su s prezentacijama u tematskim blokovima Strategija upravljanja energetskim resursima i Zakonodavstvo i zaštita okoliša u energetici.

Igor Grozdanić prezentirao je prvog dana Konferencije Integrirani energetski i klimatski plan s osvrtom na naftni i plinski sektor. Pozvao je sve dionike u naftnoj i plinskoj struci na uključivanje u izradu Plana da svojim prijedlozima učine Plan kvalitetnijim i aktualnijim.

Adriana Grzunov održala je prezentaciju u kojoj je dala osvrt poslovne zajednice na izradu Zakona o geološkom istraživanju i geološkoj dokumentaciji. U prezentaciji je istaknula važnost donošenja zakonodavnog okvira iz područja geoloških istraživanja te predstavila aktivnosti Zajednice djelatnosti geoloških istraživanja i usluga u rudarstvu HGK.