Vrijeme održavanja: 13.04.2021.

Objavljeno: 30. 03. 2021. , Ažurirano: 14. 04. 2021.

U suorganizaciji Hrvatske gospodarske komore, Veleposlanstva Republike Indije u Zagrebu, Indijsko-hrvatskog poslovnog kluba i Federacije indijskih komora trgovine i industrije (The Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry – FICCI), održan je 13. travnja virtualni Hrvatsko-indijski poslovni forum na kojem su predstavnici FICCI-a predstavili indijsko tržište i mogućnosti poslovanja na njemu, dok je indijskim sudionicima hrvatska strana prezentirala gospodarske prilike u Hrvatskoj.

Direktorica Sektora za međunarodne poslove HGK Ines Obradović istaknula je kako je Indija jedna od najbrže rastućih velikih ekonomija te važan trgovinski i investicijski partner za EU. „Što se tiče ukupne robne razmjene, EU je drugo najveće izvozno odredište Indiji. Prema posljednjim dostupnim podacima za 2019. godinu, nešto više od 11 posto indijske trgovine vrijedne 80 milijardi eura bilo je s EU-om. Međutim, trgovina EU-a s Indijom iznosi samo 1,9 posto ukupne robne razmjene EU-a u 2019., što je znatno iza SAD-a (15,2 posto), Kine (13,8 posto) i Velike Britanije (12,6 posto). Ako pogledamo hrvatske trgovinske brojeve, također ima puno prostora za poboljšanje. Izvoz Hrvatske u Indiju znatno je manji od našeg uvoza iz Indije, gotovo 3 puta manji u 2019. i preko 6 puta manji u 2020. godini. To jasno pokazuje potencijal za razvoj naših odnosa, stoga nam je drago što imamo priliku suorganizirati događaje poput ovog, na kojem tvrtke mogu upoznati pojedina tržišta i međusobno se povezati“, istaknula je Obradović, dodavši kako su neke hrvatske tvrtke već prepoznale potencijal Indije i pronašle svoju nišu na tamošnjem tržištu, poput Infobipa.

S druge strane, imamo i primjere ulaganja i otvaranja ureda indijskih tvrtki na našem tržištu (Infosys i ACG Lukaps).

Manish Singhal, zamjenik glavnog tajnika FICCI-a naglasio je da se hrvatski poduzetnici ne trebaju bojati veličine indijskog tržišta jer se njihova proizvodnja u suradnji s domaćim partnerima lako može skalirati i prilagoditi potrebama pa i izvozu na treća tržišta. „Mi smo tržište koje traži specijalizirana tehnološka rješenja, a mnoge hrvatske tvrtke ih nude, samo nisu poznate u Indiji. Malo i srednje poduzetništvo (MSP) ima posebno veliki potencijal za rast, kod nas ima preko 16 milijuna MSP-ova i svi traže prilike za suradnju sa stranim tvrtkama. Tu su naravno i područja poput zelene energije i IT-a koja imaju veliki potencijal za rast, a posebno bih istaknuo turizam. Hrvatska bi definitivno trebala pojačati turističku promociju u našoj zemlji“, poručio je Singhal.

Na turizam s osvrnuo i indijski veleposlanik u Hrvatskoj Raj Kumar Srivastava spomenuvši ga u kontekstu suradnje u tzv. 4T područja (tehnologija, trgovina, talent i turizam). „Turizam će doživjeti boom nakon korone, ali bit će to drugačija vrsta turizma, s nekim novim zahtjevima gostiju. Što se talenta tiče, Indija razvija edukacijski sustav temeljen na vještinama, a to će, u kombinaciji s demografskim kretanjima, biti velika prilika za gospodarstvo. Hrvatska brodogradilišta i druge radno intenzivne branše već zapošljavaju indijske radnike, stoga je važno uskladiti vaše potrebe za radnom snagom s obrazovnim i državnim institucijama u Indiji kako bi se kretanje radnika pojednostavnilo i koordiniralo“, kazao je Srivastava. 

Predsjednik Indijsko-hrvatskog gospodarskog kluba Ivica Žigić je istaknuo kako moramo nadrasti stereotipe da je Indija preveliko tržište za hrvatske tvrtke, odnosno da je Hrvatska mala i nepoznata ekonomija za Indijce. „Radimo na tome da se takva razmišljanja promjene i da naše ekonomije razviju dublje odnose. Indijsko gospodarstvo se odlično nosi s pandemijom i njihovi biznismeni traže prilike za nove suradnje putem online platformi. Mi već imam nekoliko jako poznatih kompanija koje rade s Indijom, poput Badela, Belupa, ali i instituta Ruđer Bošković“, rekao je Žigić.

Petar Ljubičić, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Indiji, izjavio je da dobri odnosi Indije i Hrvatske traju desetljećima pa i stoljećima. Naglasio je važnost pregovora između EU i Indije u svibnju koji će regulirati sporazume o trgovini i investicijama. „Treba nam globalna suradnja kako bi nadvladali posljedice pandemije, zato potičemo događaje poput ovog, koji promoviraju povezanost i komunikaciju“, zaključio je Ljubičić.

Inače, robna razmjena između Hrvatske i Indije je u 2020. iznosila je „mršavih“ 147,6 milijuna dolara, stoga su na Forumu predstavljene aktivnosti i usluge koje HGK provodi vezano uz internacionalizaciju kao i alati namijenjeni europskim tvrtkama za lakše poslovanje s indijskim tržištem.