Objavljeno: 25. 08. 2016. , Ažurirano: 15. 09. 2016.


Publikacija Vinogradarstvo Krapinsko-zagorske županije - stanje i perspektiva izrađena je kako bi se na jednom mjestu dokumentirao razvoj i uloga Strukovne grupe u razvoju vinogradarstva i vinarstva Krapinsko-zagorske županije u razdoblju od 2000. do 2016. godine, ali i kako bi se odredile daljnje smjernice razvoja i aktivnosti.

Posljednjih petnaestak godina mnogo truda se ulaže u povećanje vinogradarskih površina, pogotovo onih orijentiranih na tržište, kvalitetu vina, educiranost vinara i nastup vinara Krapinsko-zagorske županije na tržištu. Strukovna grupa proizvodnje i prerade grožđa i vina bila je inicijator mnogih aktivnosti koje su u suradnji s partnerima dovele do današnjeg stanja. U počecima rada Strukovne grupe Krapinsko-zagorska županija, kao regija, imala je vrlo niski renome po pitanju kvalitete i proizvodnje vina, te je stoga logično za cilj postavljeno unapređenje i razvoj vinarstva i vinogradarstva. Danas, Krapinsko-zagorska županija je prepoznata, a u Republici Hrvatskoj, ali i šire, kao respektabilna regija po pitanju kvalitete vina čime se izraz „Zagorski kiseliš“ može baciti u zaborav. Ostvarene su mnoge predispozicije za razvoj vinogradarstva, a posebno u proizvodnom i marketinškom pogledu. Kontinuiranom edukacijom podiže se stručno znanje u proizvodnji i preradi grožđa i vina, seoskog turizma i proizvodnje hrane na „domaći način“. Organiziraju se predavanja, seminari i studijska putovanja, podižu se novi vinogradi sa kvalitetnim sortimentom i regionalnim karakteristikama, pružaju se informacije o stanju i perspektivi vinogradarsko-vinarske proizvodnje te se organiziraju izložbe vina, degustacije i ocjenjivanja vina. Projektom Zaštita i revitalizacija autohtohnih sorti vinove loze Hrvatskog zagorja pronađene su i identificirane autohtone sorte te je stvoren dovoljan rasadni materijal koji će vinarima Krapinsko-zagorske županije omogućiti ozbiljnu sadnju. Temeljem projekta sustavno se ulaže u marketinšku promociju, a izrađena je i monografija Sorte vinove loze Hrvatskog zagorja. Između ostalih, vina se promoviraju i putem projekta KZŽ Bajka na dlanu te Udruge vinara HGK odnosno projekta Vina Croatia – Vina Mosaica.

Posljednjih petnaestak godina povećana je kvaliteta sortimenta i vina, etablirali su se pojedini proizvođači, puno se ulaže u marketing i promociju, edukaciju i obrazovanje. Iako se stanje u vinogradarstvu nedvojbeno unaprijedilo, još predstoji mnogo za činiti, pogotovo u iskorištavanju nacionalnih i europskih bespovratnih sredstava, provedbi postojećih i novih projekata, brendiranju, poticanju ruralnog turizma, povećanju vinogradarskih površina, tehnološke opremljenosti te promociji i sadnji autohtonih sorata.

Svi ostvareni pozitivni rezultati ostvareni su individualnim naporima vinogradara, udruga, HGK Županijske komore Krapina i njene Strukovne grupe, a uz punu podršku lokalne i regionalne zajednice te gospodarskog sektora, posebno Krapinsko-zagorske županije odnosno Trgocentra d.o.o. Zabok.