Vrijeme održavanja: 31.05.2019. - 01.06.2019.

Objavljeno: 16. 05. 2019. , Ažurirano: 22. 05. 2019.

Vinkovci će 31.  svibnja i 1. lipnja biti domaćini još jednog craft-festivala pod nazivom Beeram domaće, tijekom kojega ćemo imati priliku kušati brojna domaća craft-piva, ali i izvrsno se zabaviti te ponešto naučiti. Pripreme su u punom jeku, a bogat će program po drugi put pridonijeti stvaranju nezaboravnih trenutaka. 

Uz sajamski dio, najavljena su i predavanja o povijesti proizvodnje piva na ovom području, usporedbi s današnjim načinom proizvodnje te craft-pivarstvu u Hrvatskoj i svijetu.

Festival će okupiti 13 pivara iz cijele Hrvatske koji će se dva dana brinuti da grla naših građana i posjetitelja ne ostanu suha. Pivari nam stižu iz Osijeka, Našica, Daruvara, Zagreba, Dugog Rata i Dubrovnika, a svoj proizvod će, naravno, predstaviti domaćin – prva vinkovačka pivovara Valens. Sajamske kućice prvoga se dana otvaraju u 15 sati, drugoga dana u 12 sati, a oba dana vrata će im biti  otvorena do 2 sata iza ponoći. Ljubitelji će craft-piva moći kušati na Trgu Vinkovačkih jeseni, iz nezaobilazne prigodne festivalske čaše rađene po mjeri, po pristupačnoj cijeni od 10 kuna. Važno je spomenuti kako festivalska čaša ove godine nije uvjet za konzumaciju.

Festival je pokrenut na inicijativu Ivana Vorgića, koji je započeo s proizvodnjom Valensa, već dobro poznatog piva u Vinkovcima. Iza njega su stali brojni pivari iz cijele Hrvatske, a sada nas očekuje i ovaj veliki festival koji, uz Vorgića, organiziraju Grad Vinkovci, Hrvatska gospodarska komora i medijska kuća Novosti.

Prema Vorgićevim riječima, Beeram domaće nije samo festival na kojemu posjetitelji imaju priliku kušati pivo. Očekuje nas tako i gastronomska ponuda, kutak za djecu, koncerti te predavanja o craft-pivarstvu u Hrvatskoj i svijetu.

“Važno je spomenuti i dva predavanja koja će govoriti o povijesti proizvodnje i ispijanja piva na ovim prostorima. Usporedba s današnjim načinom proizvodnje, pakiranja, distribucije, sirovinama koje se danas koriste i slično. Posjetitelji će moći poslušati i više o tome gdje je nastalo craft-pivarstvo, kako i zbog čega je nastalo, kakva je scena craft-piva kod nas i u kojem će se smjeru kretati u budućnosti“, rekao je Ivan Vorgić. Proizvođači, distributeri i vlasnici kušaonica nakon predavanja bit će otvoreni za sva pitanja u vezi s pivom.

Ljubitelji “pivskog“ jelovnika moći će se zasladiti prigodnom hranom poput kobasica, hamburgera, lepinjica i krumpirića.

Nijedan festival ne može proći bez dobre glazbe, pa tako neće ni ovaj. Organizatori su doveli dva domaća i rado viđena vokalno-instrumentalna sastava – Prljavo kazalište i Psihomodo pop.