Vrijeme održavanja: 26.10.2020.

Objavljeno: 29. 10. 2020. , Ažurirano: 09. 11. 2020.

Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo intezivnog rasta IT sektora kao jednog od najperspektivnijih segmenata hrvatskog gospodarstva, naročito malog i srednjeg poduzetništva. Informacijske tehnologije prisutne su u svim djelatnostima i bez njih je nemoguće zamisliti današnji život i rad. Svoju postojanost i veliki potencijal IT tvrtke pokazale su i doba pandemije bolesti COVID-19 jer su se vrlo brzo prilagodile novonastalim uvjetima i lako organizirale nesmetan rad od kuće.

Iako dio IT tvrtki usprkos krizi kontinuirano bilježi rast broja zaposlenih i prihoda, i ovaj se sektor kao i drugi susreće s preprekama u svom poslovanju koje se uglavnom odnose na nedostatak radne snage, odnosno nedovoljan broj kvalitetno obučenog IT kadra te na slabiju međusobnu poslovnu interakciju.

Na nedavno održanoj sjednici Strukovne grupacije za informacijske tehnologije Županijske komore Split novo vodstvo u sastavu predsjednik Denis Fusek (Lama d.o.o.) i zamjenici Ivan Juras (Net Media Sistemi d.o.o.) i Dario Boras (Amplifico d.o.o.) predstavilo je ambiciozan plan rada za naredno četverogodišnje razdoblje.

Plan je donesen zajedno sa članicama ove asocijacije koja okuplja županijske tvrtke koje se pretežito bave računalnim programiranjem ali i proizvodnjom i popravakom računala, elektroničkih i optičkih proizvoda te ostalim srodnim djelatnostima. O kojem županijskom potencijalu je riječ govori i podatak da je samo broj tvrtki, čija je glavna djelatnost prema NKD 2007 J 620 - Računalno programiranje, savjetovanje i djelatnosti povezane s njima, veći od 250.

"U planu djelovanja naglasak je na poboljšanju networkinga, organizaciji workshopova, cross connectinga s drugim strukovnim tijelima koje djeluju pri ŽK Split, jačanju inicijative prema jedinicama lokalne samouprave i akademskoj zajednici te jačanje internacionalizacije poslovanja", naglasio je Fusek.

Članice su složne da će upravo povezivanje svih sudionika, dijeljenje znanja i iskustava, razvijanje novih projekata te promoviranje hrvatskih proizvoda i usluga na nacionalnom te međunarodnom tržištu dovesti do jačeg pozicioniranja lokalne IT zajednice kao partnera u razvoju gospodarstva Grada i Županije.

"Od izuzetne je važnosti i logistička podrška ŽK Split i Digitalne komore kao jedinstvene komunikacijske platforme za e-usluge koja je dostupna članicama HGK i ima za cilj unaprijediti poduzetničko okruženje te pružiti gospodarstvenicima sve potrebne poslovne informacije", istaknula je Ana Marija Puzić iz Županijske komore Split.