Večer masline & budućnosti – Predstavljanje projekta korištenja komine masline u energetske svrhe

Večer masline & budućnosti

Strategija razvoja maslinarstva u Republici Hrvatskoj i prerada komine masline u ekološki prihvatljivo gorivo i gnojivo glavne su bile teme posebnog stručnog skupa u Fažani koji su zajednički organizirali Sektor za energetiku i zaštitu okoliša Hrvatske gospodarske komore i Uljara Palunko.

O mogućim razvojnim pravcima maslinarstva, potrebi snažnijeg brendiranja i promocije vrhunskog maslinovog ulja govorio je Đani Benčić, predstojnik Zavoda za voćarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu i vrhunski, svjetski poznati stručnjak za područje genetike u maslinarstvu.

Istaknuo je da Hrvatska ima brojne komparativne prednosti u odnosu na neke, u svijetu poznate, maslinarske nacije, ali se to na državnoj razini nedovoljno prepoznaje i potiče.

Prema riječima Benčića, osim poticaja za sadnju maslina, treba dati poticaje za nove energetski i ekološki učinkovite tehnologije, znanstveno-istraživačke radove te promociju hrvatskog vrhunskog maslinova ulja. Svakako bi trebalo zaštiti i autohtone hrvatske sorte maslina te učiniti više na maksimalnom iskorištavanju potencijala koje imamo. To se posebno očituje u području zbrinjavanja i prerade otpadnog materijala pri proizvodnji maslinova ulja. U predstavljanju projekta Mogućnosti iskorištavanja komine masline za dobivanje ekološkog goriva i biološkog gnojiva sudjelovao je i Josip Kelemen, predsjednik Grupacije za CNG, LNG i biometan HGK. Više od 80 sudionika iz Istarske i Primorsko-goranske županije upoznalo se s projektom koji zajednički rade REGEA, CIRAZ i Uljara Palunko iz Fažane, pod pokroviteljstvom Sektora za energetiku i zaštitu okoliša HGK. Projekt podrazumijeva prvu pilot-proizvodnju peleta i gnojiva od komine te zbrinjavanje otpadnih voda koje ostaju iza prerade masline.

Vrlo je važna činjenica, istaknuo je Branimir Palunko, vlasnik Uljare Palunko, da se na taj način Hrvatska konačno priključuje europskim zemljama koje već desetljećima maksimalno iskorištavaju otpad od masline, stvaraju se nove ekonomske vrijednosti, pomaže razvoju lokalnih ruralnih područja, ali se i omogućuje hrvatskim proizvođačima peći na peleta nova proizvodnja. To bi sve, po uzoru na zemlje EU, trebalo sufinancirati i poticati. Posebice tamo gdje se još uvijek grije na loživo ulje ili ugalj poput javnih ustanova, obiteljskih hotela, industrije, poljoprivrede itd.

Osim nazočnosti na stručnim predavanjima, brojni su sudionici mogli posjetiti i obići Uljaru Palunko, jednu od najsuvremenijih hrvatskih uljara s trofaznom preradom masline iz koje se dobiva kvalitetnije maslinovo ulje, manje otpada i, što je najvažnije, suha komina koja je idealna za proizvodnju peleta i gnojiva.

Brojni sudionici, među kojima su bili i predstavnici regionalne i lokalne uprave, Instituta za maslinarstvo u Poreču, Istarske regionalne energetske agencije itd. jednoglasni su u ocjeni da se treba maksimalno iskoristiti i činjenica da je Hrvatska, preciznije Istra, već treći put proglašena najboljom maslinarskom regijom u svijetu.

"Treba samo vidjeti kako to rade susjedi Talijani i primijeniti njihova iskustva i metode. Nitko to neće učiniti umjesto nas samih", zaključak je stručnog skupa maslinara i uljara u Fažani.