Vrijeme održavanja: 01.05.2021. - 31.05.2021.

Objavljeno: 01. 05. 2021. , Ažurirano: 10. 06. 2021.

Hrvatska gospodarska komora u sklopu projekta „Razvoj programa cjeloživotnog učenja u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma primjenom HKO-a (cu@PBN)“ tijekom svibnja organizirala je program mentorstva  namijenjen pojedincima koji su u svakodnevnom poslu uključeni u teme vezane za različite procese u proizvodnji hrane poput prehrambenih tehnologa, djelatnika koji rade u odjelima istraživanja i razvoja, kontrole namirnica, proizvodnje, a svoje znanje prenose ili planiraju prenositi studentima koji dolaze na praksu.

U programu je sudjelovalo 25 polaznika iz 11 poduzeća : Podravka d.d. , Belupo d.d., MI Ravlić d.o.o., Koestlin d.d., Ledo plus d.o.o., Belje plus d.o.o, BAT Afria, Franck d.d., Pršutana Voštane d.o.o., Marex - gel d.o.o., Zvijezda plus d.o.o., Dukat d.d.

Program mentorstva zastupa učenje temeljeno na radu i usmjereno je na ishode učenja za veću zapošljivost i lakšu prilagodbu na radnom mjestu i radnoj okolini te nudi niz prednost za poslodavca poput:

  • mogućnosti zapošljavanja kvalificiranih radnika bez potrebe za osposobljavanjem novih radnika – rješavanje jaza u vještinama prilagođenim osposobljavanjem (tailor made);
  • mogućnost odabira najkvalitetnijih radnika najpraktičniji način uvođenja zaposlenika u strukturu i rad poduzeća;
  • povećava vrijednost poduzeća;
  • stvara pozitivnu sliku u javnosti;
  • poticanje kulture učenja u kojoj zaposlenici preuzimaju aktivnu ulogu u prijenosu znanja

Mentori su jedan od najvažnijih čimbenika u pripremanju studenata za tržište rada te pružanja direktnog uvida u svakodnevno funkcioniranje kao i očekivanja koje ima prema svojim budućim zaposlenicima.

Polaznici koji su završili program mentorstva dobili su i potvrdu o uspješno završenoj edukaciji od strane Hrvatske gospodarske komore.

Slijedeći ciklus programa mentorstva previđen je u rujnu i biti će namijenjen svim zainteresiranim sudionicima koji provode ili žele provoditi praksu za studente unutar svojih poduzeća. Detalji o slijedećem ciklusu programa za mentore biti će objavljeni krajem kolovoza, a predbilježiti se možete na e-mail adresu tmarusic@hgk.hr ili obrazovanje@hgk.hr.

Projekt „Razvoj programa cjeloživotnog učenja u području prehrambene tehnologije, biotehnologije i nutricionizma primjenom HKO-a (cu@PBN)“ provodi Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu u suradnji s partnerima – Hrvatskom gospodarskom komorom, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Maticom umirovljenika Hrvatske. Projekt je sufinancirala Europska unija sredstvima iz Europskog socijalnog fonda, u iznosu većem od 3,8 mil. kuna.