Objavljeno: 04. 06. 2019. , Ažurirano: 09. 01. 2020.

Hrvatska gospodarska komora nudi članicama novi vid potpore pri internacionalizaciji koji će se realizirati korištenjem usluga njemačkih vanjskotrgovinskih komora na tržištima na kojima HGK nema svoja predstavništva. Potpisivanjem Sporazuma o suradnji između HGK, Udruženja njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (DIHK) i Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore (AHK) 10. svibnja 2019. usluge njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHK) dostupne su pod jednakim uvjetima kao za i njemačke tvrtke.

Dostupne usluge potpore internacionalizaciji koje pružaju AHK nisu identične za sva tržišta i moguće ih je provjeriti ovdje, a obuhvaćaju sljedeće informacije:

  • ulazak na tržište, kontakti i konzultacije o lokaciji, istraživanje tržišta, organizaciju delegacija
  • pravna i porezna potpora: registracija tvrtke, pravne i porezne informacije, porezno zastupanje, porezna prijava
  • trgovinske usluge / zastupanje
  • komunikacijske aktivnosti: promocija, event management, prijevodi
  • potpora u traženju lokalnih kadrova 
  • usluge u obrazovanju
  • knjigovodstvene usluge
  • dodatne individualizirane usluge

Cilj je sporazuma potaknuti internacionalizaciju poslovanja tvrtki permanentnom institucionalnom potporom i na tržištima na kojima dosad nismo bili prisutni. Hrvatske tvrtke sada mogu na tržištima na kojima DIHK ima vanjskotrgovinska predstavništva (koje djeluju na više od 140 lokacija u 92 zemlje – SAD, Kanada, Brazil, Egipat, Alžir, UAE, Koreja, Japan, Australija…) inicijalne informacije o tržištima dobiti besplatno, dok će za daljnje istraživanje tržišta u smislu pronalaska potencijalnih partnera, poreznim i pravnim informacijama, informacije o pristupu distributivnim lancima, plaćati naknade jednake kao njemačke tvrtke.

HGK je kontaktna točka za hrvatske tvrtke zainteresirane za poslovanje na inozemnom tržištu.

Neobvezujući interes tvrtke mogu iskazati putem online upitnika u nastavku, nakon čega ćemo im se javiti konkretnom ponudom prema iskazanom interesu. Ponude i usluge AHK u pojedinim zemljama ovise o samom tržištu te po primitku neobvezujuće ponude naše članice donose konačnu odluku o korištenju usluge njemačke vanjskotrgovinske komore na pojedinom tržištu.