Edukacija

Nizom edukacija radimo na unaprjeđenju konkurentnosti članica i zaposlenika: organiziramo radionice, seminare, tečajeve, ispite i dodjele certifikata u područjima poput sigurnosti hrane, trgovanja nekretninama, kao i primjene novih propisa, računovodstva, obračuna poreza, kontrolinga, javne nabave i sl. S partnerskim institucijama sudjelujemo u programu naukovanja u tvrtkama.

Financiranje

HGK svojim članicama, posebice MSP-ovima, olakšava pristup financiranju putem stalnog programa edukacije i individualnih konzultacija o financiranju mikro i malog poduzetništva, koji organizira u suradnji s HBOR-om. Potpora poslovanju tvrtki dostupna je i Vaučerima za besplatno porezno savjetovanje ili općim financijskim savjetovanjem.

Informacije

Informirajte se o domaćim poslovnim subjektima te o prilikama na tržištu iz komorskih baza, a prema preferencijama svoje tvrtke odaberite neki od javnih natječaj u EU, koji ćemo vam poslati. Povežite se s tvrtkama na stranim tržištima i upoznajte se s uvjetima za obavljanje poslova u zemljama EU i ostatku svijeta. Također, nudimo mogućnost preciznoga odabira potrebnog prevoditelja.

Izvoz

Lobiramo i pružamo potporu pri izlasku na nova tržišta; organiziramo izlaganja na sajmovima, posredstvom gospodarskih delegacija spajamo vas sa željenim tvrtkama i institucijama na tržištima o kojima vas detaljno informiramo. Europskom poduzetničkom mrežom omogućujemo suradnju s tvrtkama unutar EU – od procesa jednostavne kupnje i prodaje, do zajedničkoga sudjelovanja u razvojnim projektima EU.

Potvrde i uvjerenja

HGK izdaje potvrde značaja javnih isprava, poput potvrda koje prate robu pri uvozu i izvozu, sve važnije potvrde o podrijetlu robe, EU potvrda i ATA karneta. HGK raspodjeljuje i dozvole za međunarodni prijevoz tereta cestom, usklađuje vozne redove linijskog prijevoza putnika te vodi registar i imenik posrednika te agenata u prometu nekretnina.

Promocija

Već desetljećima radimo na razvijanju svijesti o kupnji domaćih proizvoda akcijama poput Kupujmo hrvatsko, Riba Hrvatske i sl., ali i lokalnim događanjima. Proizvodima se dodjeljuju i znakovi kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta, a redovito se organiziraju nastupi na inozemnim sajmovima. Priznatim poduzetnicima i tvrtkama dodjeljuju se nagrade i priznanja (Zlatna kuna i sl.).

Za početnike

Sve informacije potrebne za osnivanje tvrtke možete pronaći na webu Jedinstvene kontaktne točke, ali i niz informacija vitalnih za etablirane tvrtke, poput onih o modalitetima poslovanja u nekoj od zemalja EU. Putem Europske poduzetničke mreže i programa Erasmus+ mladim poduzetnicima nudimo stručno usavršavanje u poduzećima EU, pristup financiranju tek pokrenutih tvrtki i sl.

Zagovaranje

Hrvatska gospodarska komora zastupa i promiče interese tvrtki pri donošenju i izmjenama zakona i propisa na lokalnoj i nacionalnoj razini. Putem članstava u međunarodnim udruženjima i ustanovama te putem svoga Predstavništva u Bruxellesu utječe na europske direktive. Unutar HGK formiraju se strukovna udruženja prema interesima i djelatnostima tvrtki.
Starwars