Vrijeme održavanja: 14.05.2018. - 31.07.2020.

Projekt je namijenjen osposobljavanju za rad i uspješnije zapošljavanje osoba s invaliditetom i nezaposlenih osoba starije životne dobi

Objavljeno: 14. 05. 2018. , Ažurirano: 18. 08. 2020.

Projekt Ja želim raditi, namijenjen osposobljavanju za rad i uspješnije zapošljavanje osoba s invaliditetom i nezaposlenih osoba starije životne dobi, vrijedan gotovo 860.000 kuna od kojih 85 posto potječe iz europskih fondova, a 15 posto iz državnog proračuna RH, uspješno je provela Razvojna agencija Šibensko - kninske županije. Program je financiran iz socijalnog fonda Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014. - 2020. Europske unije, a partneri na njegovoj provedbi bili su Srednja škola Lovre Monti iz Knina, Pučko otvoreno učilište Knin i Ured HGK za područja posebne državne skrbi Knin.

 

Glavni cilj dvogodišnjeg projekta bila je učinkovita provedba Strategije razvoja ljudskih potencijala Šibensko-kninske županije u području jačanja kompetencija osoba s invaliditetom i starijih osoba sa šireg kninskog područja.

Jedna od aktivnosti projekta je osposobljavanje nezaposlenih za rad na uzgoju, branju i preradi ljekovitog i aromatičnog bilja.

U sklopu projekta za uzgoj, preradu i sakupljanje ljekovitog i aromatičnog bilja osposobljeno je četrdeset polaznika koji će se zahvaljujući stečenim znanjima i vještima tim poslom moći baviti samostalno. To je osposobljavanje pretvoreno novi program Pučkog otvorenog učilišta Knin koji će moći provoditi i u budućnosti.

U sklopu projekta Ja želim raditi u Kninu su održana četiri motivacijska predavanja za nezaposlene osobe. Cilj predavanja je bio unaprijediti komunikacijske vještine nezaposlenih i osvijestiti načine pozitivnog razmišljanja i motivirati ih na aktivno traženje zaposlenja.

Profesionalni motivatori svojim su bogatim živatnim iskustvima motivirali nezaposlene za aktivno traženje posla, a na predavanjima su se čuli i pozitivni primjeri osoba koje su pronašle posao i pobijedile dugotrajnu nezaposlenost.

Klub za osobe sa invaliditetom i starije osobe_slika 900x389.jpg
Josip Laća i jedna od polaznica Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi; Izvor: HGK.


Jedna od vrijednih aktivnosti projekta Ja želim raditi je i utemljenje Kluba za zapošljavanje osoba s invaliditetom i osoba starije životne dobi. Klub se nalazi u HGK-ovu Uredu za područja posebne državne skrbi u Kninu, a glavni mu je cilj pružanje usluga koje će njegovim korisnicima pomoći prilikom traženja zaposlenja. Klub nastavlja s radom u Uredu i nakon završetka projekta.

Za potrebe Kluba za zapošljavanje osmišljen je i izrađen priručnik Kako tražiti i pronaći posao.