Vrijeme održavanja: 26.03.2019.

Objavljeno: 19. 03. 2019. , Ažurirano: 27. 03. 2019.

Među predavačima bio je i nositelj obiteljskoga poljoprivrednoga gospodarstva Antolčić iz Velike Gorice Miroslav Antolčić, koji pčelari s više od 350 pčelinjih zajednica, razvija različite proizvode, poteškoća s plasmanom nema, ali smatra da bi država trebala više pomagati, barem u subvencioniranju kamata na kredite. Pčelarima nedostaje i objekt gdje bi mogli kvalitetno puniti med. Uz to, sivo tržište izdvaja kao veliki problem svih pčelara koji posluju u skladu sa zakonom. 

Izazovi u kontroli i suzbijanju bolesti pčela samo su jedna od tema koje su sudionici danas mogli poslušati. "Ministarstvo poljoprivrede diljem Hrvatske, koristeći novac europskih fondova, organizira brojne radionice kako bi stručnim savjetima i edukacijom pomoglo pčelarima", istaknuo je Zlatko Tomljanović, viši stručni savjetnik (stočarstvo) iz Ministarstva poljoprivrede.

Lani u rujnu Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta objavilo je Poziv na dostavu projektnih prijedloga za znakove kvalitete Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske obrtničke komore. "U Pozivu je proizvođačima osigurano 7,5 milijuna kuna, kako bi mogli brendirati svoje proizvode oznakom Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko", prisutne je informirao viši stručni suradnik Odjela za upravljanje kvalitetom HGK Tomislav Relja.

Voditelj Ureda HGK za područja posebne državne skrbi Knin Josip Laća iznimno je zadovoljan odazivom na konferenciju te je najavio organizaciju novih konferencija s različitim temama, npr. turistički potencijal potpomognutih područja, tradicionalni proizvodi ovih područja i prometna povezanost Knina.

Robertina Vučković iz Ministarstva poljoprivrede, voditeljica Odjela za diversifikaciju u nepoljoprivredne djelatnosti, predstavila je mogućnost diversifikacije poljoprivrednih gospodarstava u nepoljoprivredne djelatnosti, koje se poljoprivrednicima pružaju putem natječaja za mjere 6.2.1. i 6.4.1. Programa ruralnog razvoja.

Voditeljica Odjela za unapređenje konkurentnosti poljoprivrede Lana Bačura predstavila je mjere 4.4.1 Neproduktivna ulaganja povezana s očuvanjem okoliša i 4.2.1. Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima, za najavljene natječaje iz Programa ruralnog razvoja.