Izvor: Pixabay

UPOZORENJE PODUZETNICIMA – budite oprezni pri popunjavanju obrazaca za poslovne adresare!


Objavljeno: 27. 10. 2016. , Ažurirano: 20. 09. 2018.


Hrvatskoj gospodarskoj komori obratilo se više hrvatskih tvrtki koje su imale negativna iskustva s nekim inozemnim tvrtkama od kojih su primile obrasce za uvrštenje u međunarodne poslovne adresare. 

Nakon niza obrazaca poslanih e-mailom, u posljednje su vrijeme takve otisnute ponude počele stizati u poštanske sandučiće hrvatskih poduzetnika.

Posrijedi su obrasci koji hrvatskim tvrtkama nude uvrštenje u inozemne poslovne adresare, a u posljednje ih vrijeme dostavljaju ponajviše njemačka tvrtka DAD GmbH (European Business Number), nizozemska tvrtka EU Business Register te švicarska tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register.

U zadnje vrijeme i domaće su tvrtke počele slati zavaravajuće dopise kojima traže upis u neki od poslovnih registara. Upozoravamo članice da ne plaćaju uplatnice bez provjere pošiljatelja i općih uvjeta njegova poslovanja odnosno bez savjetovanja s računovođom.

CompanyDataControl_1791x914.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - na prvi je pogled sve u redu; Izvor: HGK.

Obrasci su ispisani na engleskom jeziku i dostavljaju se uglavnom elektroničkom ili običnom poštom. Za uvrštenje u adresar hrvatska tvrtka treba najčešće upisati svoje kontaktne podatke (i eventualno djelatnost tvrtke).

 

CompanyDataControl_SmallPrintCrveno_1852x912.JPG

Ponuda za upis u EU Business Register - sitna slova otkrivaju da je riječ o ugovoru na tri godine uz plaćanje po 995 eura svake godine!; Izvor: HGK.

Obrasci švicarske tvrtke Intercable Verlag za njen adresar Global (European) Internet Register već sadrže osnovne podatke o hrvatskoj tvrtki koje je u tom slučaju potrebno dopuniti ili izmijeniti. Od tvrtke se u svim slučajevima traži da točnost upisanih podataka ovjeri svojim potpisom i pečatom.

Međutim, na dnu obrasca sitnim je slovima navedeno da je usluga objavljivanja oglasa naplativa, tj. da je zapravo riječ o narudžbi, odnosno ugovoru kojim hrvatska tvrtka naručuje objavljivanje svojih podataka u internetskom i/ili CD izdanju adresara, i to za razdoblje od nekoliko godina unaprijed i po cijeni od nekoliko stotina eura, do čak tisuću godišnje. U zaglavlju nekih obrazaca ponekad je istaknuta informacija da je objava podataka o tvrtki u adresaru besplatna, ali samo u slučajevima kada obrazac nije potpisan niti ovjeren. Sve to navodi na zaključak da je oblik i sadržaj obrasca kreiran na način da se poduzetniku skrene pozornost na pojedine stavke koje su postavljene na samoj naslovnici, zbog čega poduzetnici nedovoljno obraćaju pažnju na ostale važne elemente obrasca. Spomenute je ugovore (tehnički) vrlo teško ili gotovo nemoguće retroaktivno otkazati.

Više hrvatskih tvrtki obratilo se HGK i nakon što su primile dopis njemačke tvrtke DAD GmbH kojim se od njih traži da dostave određene podatke kako bi dobile tzv. European Business Number (EBN).

Riječ je o sličnom obrascu kao i za uvrštavanje u međunarodne poslovne adresare, a iako vizualno rješenje dopisa, naziv pošiljatelja, rok za podnošenje prijave i neki drugi elementi pružaju dojam da je riječ o službenom dopisu javnog tijela EU ili njene države članice, riječ je o običnoj poslovnoj ponudi njemačkoga trgovačkog društva DAD GmbH. Napominjemo da EBN nije obvezan niti potreban za poslovanje unutar EU, a ispunjavanjem traženih podataka sklapa se ugovorni odnos s njemačkom tvrtkom s obveznim trajanjem od tri godine.

PrevaraEBN.png

Ponuda za dodjelu European Business Numbera - već su uneseni podaci hrvatske tvrtke, a sitna slova (u okviru) otkrivaju da treba godinama plaćati stotine eura; Izvor: HGK.

Apeliramo na hrvatske tvrtke da spomenute obrasce u cijelosti pažljivo prouče prije eventualnog potpisivanja i ovjere zato što je riječ o usluzi koja je naplativa, što nije na prvi pogled vidljivo iz obrasca. Ovjera obrasca znači sklapanje ugovora i pristajanje na mjerodavnost suda u državi iz koje je ponuditelj usluge, a iz oba je ova razloga prilično teško i skupo raskinuti obvezu nastalu ovjerom obrasca.

Slične ponude možete vidjeti na sljedećim dvjema slikama:

EBN_anonim_Page_1_800x1128.jpg

Prva stranice ponude iz tvrtke DAD GmbH...; Izvor: HGK.

EBN_anonim_Page_2_800x1169.jpg

..dok je na drugoj stranici navedeno da je riječ o dokumentu na kojemu će poduzetnika potpis i pečat stajati po 771 euro u sljedeće tri godine; Izvor: HGK.