Objavljeno: 05. 11. 2021. , Ažurirano: 12. 11. 2021.


Europsko udruženje upravljanja imovinom (EFAMA) objavilo je interaktivnu brošuru Ulaganje za bolju budućnost - pet smjernica za bolje upravljanje vašom štednjom, kojoj je cilj potaknuti milenijalce da počnu što ranije ulagati svoju ušteđevinu. U tu kampanju za promociju financijskog obrazovanja, podizanja svijesti o važnosti edukacije i zaštite ulagatelja, a povodom obilježavanja Svjetskog tjedna ulagatelja, uključeno je i Udruženje investicijskih fondova HGK koje je član EFAMA-e.

Brošuru možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

"Ovih su dana udruženja investicijskih fondova u više europskih država objavila istu brošuru kroz koju se na vrlo jednostavan način objašnjavaju preporučeni koraci za svakog potencijalnog štedišu na tržištu kapitala, odnosno ulagatelja u investicijske fondove. Kroz nekoliko jednostavnih primjera i korisnih savjeta čitateljima se približava svijet tržišta kapitala i omogućit će im se razumijevanje naoko složene teme štednje i ulaganja kroz investicijske fondove“, istaknuo je Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih fondova HGK.

Trenutno su na web stranici EFAMA-e dostupne brošure na jezicima 16 nacionalnih udruženja investicijskih fondova članica EFAMA-e, a još su tri u pripremi.

Ukupna imovina hrvatskih otvorenih investicijskih fondova s javnom ponudom (UCITS) na kraju kolovoza ove godine iznosila je 21,15 milijardi kuna i u odnosu na isto razdoblje 2020. ostvaren je rast od 25 posto. Na kraju lipnja ove godine više od 218.000 građana je ulagalo u UCITS fondove, što je rast od 6,6 posto na godišnjoj razini (tj. u odnosu na lipanj 2020.). Prosječna imovina po ulagatelju/fizičkoj osobi iznosila je 61.102 kuna. Sve to govori o pozitivnom trendu oporavka tržišta investicijskih fondova i vraćanju ulaganja građana u investicijske fondove nakon naglog pada ukupne imovine UCITS fondova i broja ulagatelja u ožujku 2020.

Inače, u okviru Svjetskog tjedna ulagatelja (4. – 8. listopada 2021.) HGK je u suradnji sa HANFA-om organizirala i Okrugli stol o mogućnostima financiranja gospodarstva putem tržišta kapitala i alternativnih investicijskih fondova te ulozi institucionalnih ulagatelja u razvoju gospodarstva u cilju daljnjeg povezivanja financijskih institucija i gospodarstvenika te približavanja tržišta kapitala gospodarstvenicima.