Vrijeme održavanja: 21.01.2021.

Objavljeno: 21. 01. 2021. , Ažurirano: 22. 01. 2021.

Upravni odbor vinogradarsko-vinarske udruge Graševina Croatica održao je 21. siječnja sastanak u HGK Županijskoj komori Osijek. Na sastanku udruge raspravljalo se o stanju u vinskom sektoru na području Slavonije i hrvatskog Podunavlja, provedenim aktivnostima u uvjetima korona krize, vinskoj omotnici i protukriznim mjerama koje bi trebale pomoći vinarima u narednom razdoblju, izradi regionalne vinske strategije te o pomoći vinarima na području potresom stradale Sisačko-moslavačke županije.

Hrvatska Vlada u 2020. donijela je dvije mjere koje su trebale pomoći vinarima zbog velikog pada prodaje vina izazvane korona krizom Destilacija vina u kriznim slučajevima i Potpora za krizno skladištenje vina. Mjeru destilacije koristile su 63 vinarije iz kojih je za destilaciju prijavljeno nešto više od 6,4 milijuna litara vina. Mjeru skladištenje vina koristilo je 48 vinarija, pri čemu je tom mjerom obuhvaćena količina od 2,44 milijuna litara vina.

tiskovna.jpg

Nakon sastanka čelni ljudi udruge Graševina Croatica održali su konferenciju za novinare. Jedan od važnih razloga obraćanja vinara javnosti jeste i proslava Vinkova, Vincekova, Vincelova ili Vinceške, odnosno Svetog Vinka, koji 22. siječnja obilježavaju svi vinari u Slavoniji i hrvatskom Podunavlju. Ove godine zbog epidemioloških mjera neće biti proslava u vinarijama kakve su inače uobičajene te su Josip Pavić, vlasnik Erdutskih vinograda i predsjednik udruge, Mladen Papak, vlasnik iločkih Vina Papak, kao i Vlado Krauthaker, poznati kutjevački vinar, pred novinarima govorili o nizu „vinskih“ tema. Svojevrsni je i zaključak bio da na području Slavonije i hrvatskog Podunavlja nastaju najveće količine vina u Hrvatskoj i to visoke kvalitete, ali da je zbog zastoja prodaje vina vinarima neophodna pomoć.

Na sastanku UO udruge sudjelovali su još Ljiljana Vajda Mlinaček i Suzana Zovko iz tvrtke Belje plus, Andrej Markulin iz Galić vina, Ivan Maričić iz tvrtke Osilovac (Feravino) i Nikola Drmić iz vinarije Krauthaker.