Objavljeno: 20. 12. 2021. , Ažurirano: 20. 12. 2021.

Vrijeme održavanja: 17.12.2021.


Na sjednici Gospodarskog vijeća ŽK Virovitica, održanoj 17. prosinca, predstavljena je publikacija Karakteristike gospodarstva Virovitičko-podravske županije u 2020. godini o kojoj su govorili predsjednik ŽK Virovitica Zlatko Pleša i Željko Hanzl iz Odjela za strateški razvoj i analize HGK .

U ovoj, 25. publikaciji predstavljeni su najznačajniji ekonomski pokazatelji radi sagledavanja i pozicioniranja gospodarstva Virovitičko-podravske županije u cjelokupnome hrvatskom gospodarstvu.

Pleša je istaknuo da su ukupni prihodi poduzetnika u Virovitičko-podravskoj županiji u 2020. godini ostvareni u iznosu od 4,8 milijardi kuna i u odnosu na 2019. godinu manji su za 5,5 posto. Zaključak je da je 2020. godina ukupno gledano bila nešto slabija nego 2019. godina, a uzrok tome je isključivo pandemija, no prošla godina bila je bolja nego 2018., što je važan pokazatelj pozitivnog trenda naše županije. Unatoč pandemiji i otežanim okolnostima poslovanja, poduzetnici su ostvarili bolje rezultate i veće prihode nego što su prihodi u 2018. godini, koja nije bila opterećena pandemijom.
"Najveći udio u ukupnom prihodu u 2020. ima prerađivačka industrija sa 38,2 posto i zato je jedno od novih poglavlja u publikaciji broj poduzetnika i njihovi prihodi iz prerađivačke industrije. Uz to, imamo i rast broja poduzetnika te smo u 2020. godini imali 97 novoosnovanih tvrtki što je više za 6,6 posto nego u 2019. godini koja je bila rekordna bespandemijska godina", rekao je Pleša.

Glavni ekonomist HGK dr. sc. Zvonimir Savić, u online javljanju, govorio je o aktualnim kretanjima u RH, pri čemu je istakao da Republika Hrvatska ispunjava sve tražene kriterije za ulazak u euro područje i očekuje se da će formalni prelazak na euro biti 1. siječnja 2023. godine. Uz sve gospodarske poteškoće, dinamika oporavka gospodarstva od koronakrize je zadovoljavajuća, a značajan doprinos tome dale su mjere Vlade RH, osobito mjere za očuvanje radnih mjesta.
"Na nacionalnoj razini bilježi se realan rast plaća, što doprinosi jačanju kupovne moći pojedinaca, a time i potražnji te uz izraziti rast robnog izvoza od 25 posto u prvih deset mjeseci 2021. godine trebamo biti zadovoljni glavnim smjernicama i trendovima oporavka gospodarstva", rekao je Savić.

Hanzl je predstavio publikaciju "Županije – razvojna raznolikost i gospodarski potencijali" s osvrtom na Virovitičko-podravsku županiju, a govorio je i o aktualnim kretanjima gospodarstva RH.

Uz članove Gospodarskog vijeća, sjednici su prisustvovali i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i poljoprivredu Virovitičko-podravske županije Bojan Mijok te zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

Publikaciju (.PDF, 9,4 MB) možete pronaći u pratećim dokumentima na ovoj stranici.

 

Sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Virovitica
Izvor: HGK