U ŽK Split održan seminar o novim mogućnostima u poslovanju s Kanadom putem Sporazuma CETA

HGK ŽK Split
Veleposlanik Kanade u RH, Nj.E. Daniel Maksymiuk, v.d. predsjednice Županijske komore Split, Mirjana Čagalj, splitsko-dalmatinski župan, Blaženko Boban
Vrijeme održavanja: 13.11.2017.

Seminar o Sveobuhvatnom trgovinskom i ekonomskom sporazumu o slobodnoj trgovini EU – Kanada (CETA) održan je 13. studenoga u splitskoj Komori, u organizaciji HGK – Županijske komore Split i Veleposlanstva Kanade u Republici Hrvatskoj.

Riječ je o povijesnom sporazumu sklopljenom između Kanade i EU koji se smatra najvažnijom trgovinskom inicijativom između Kanade i Europske unije, a najznačajniji je dio stupio na snagu 21. rujna 2017. godine.

Događaj je otvorila v. d. predsjednice HGK – Županijske komore Split Mirjana Čagalj, koja je dala kratki pregled ekonomskih odnosa Kanade i Splitsko-dalmatinske županije zaključivši: „Robna razmjena između Kanade i Splitsko-dalmatinske županije nije velika, ali bitno je da ona kontinuirano raste. Nadam se da će i Sporazum CETA pridonijeti razvoju gospodarskih odnosa naše županije i Kanade.“ Naglasila je kako je svrha seminara informiranje o novim poslovnim mogućnostima u poslovanju s Kanadom te načinima pripreme hrvatskih tvrtki kako bi najbolje iskoristile mogućnosti koje se pružaju.

Prisutnima se obratio i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban koji nije propustio spomenuti hrvatske iseljenike u Kanadi koji su zainteresirani za poslovno povezivanje s matičnom državom. „Ono što Kanada pruža, velike su mogućnosti. Naši iseljenici u drugoj i trećoj generaciji imaju izuzetan potencijal te se pitaju – kako doći do našeg tržišta? Postojao je cijeli niz birokratskih zapreka, no s potpisivanjem CETA Sporazuma možemo reći da ih je najveći dio otklonjen te je otvoren prostor za obostrano djelovanje“, rekao je Boban.

Veleposlanik Kanade u RH Nj. E. Daniel Maksymiuk predstavio je nove mogućnosti za Kanadu i Hrvatsku: „Nadam se kako će suradnja naših dviju zemalja doživjeti ekspanziju potaknuta CETA Sporazumom. Svi ćemo zajedno pomoći hrvatskim poduzećima da više izvoze u Kanadu te se nadamo što boljoj i čvršćoj suradnji“, istaknuo je kanadski veleposlanik.

O sporazumu CETA te mogućnostima koje se pružaju za hrvatske izvoznike govorila je Tatjana Vinković iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, dok je Vlatko Ciganek iz Carinske uprave predstavio pogodnosti povezane s carinskom regulativom koje će proizaći iz tog sporazuma.

Seminar je završio panel-raspravom u kojoj su sudjelovali predstavnici hrvatskih tvrtki koje posluju na kanadskom tržištu: Steve Petrović, direktor proizvodnje Tromont d. o. o., Davor Gabela, član Uprave za komercijalu Sardina d. o. o., i Petar Šimić, predsjednik Uprave Primacošped d. o. o., ujedno predstavnik Kanadsko-hrvatske gospodarske mreže.

seminar o novim mogućnostima u poslovanju s Kanadom kroz Sporazum CETA.jpg
Sudionici skupa; Izvor: HGK ŽK Split