U ŽK Rijeka održana radionica: Primjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca - uz informacije o predstojećim izmjenama Zakona

Vrijeme održavanja: 04.04.2017.   /   Rok prijave: 03.04.2017.
U utorak, 4. travnja, u organizaciji HGK - Županijske komore Rijeka i Agencije za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavaca (AORPS), održana je besplatna radionica Primjena Zakona o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca (Narodne novine, broj 86/08, 80/13 i 82/15). Spomenutim Zakonom iz 2008. godine regulirane su vrste, opseg i način ostvarivanja prava pred Agencijom, a posljednjim njegovim izmjenama 2015. godine uveden je i novi institut blokade računa poslodavca.

Agencija za osiguranje potraživanja radnika u slučaju stečaja  javna je ustanova i kao prvostupanjsko javnopravno tijelo provodi postupke osiguranja potraživanja radnika u slučaju stečaja poslodavca i u slučaju blokade računa poslodavca.

Davorko Vidović iz HGK uvodno je istaknuo da je radionica organizirana radi upoznavanja poduzetnika, stečajnih upravitelja, sindikata, odvjetnika i šire javnosti s obvezama te postupcima poslodavaca i radnika u slučaju stečaja ili u slučaju blokade računa poslodavca, propisanim procedurama te s modelima pomoći poslodavcima i radnicima putem Agencije.

Ravnatelj AORPS-a  Ivan Madunić upoznao je prisutne s osnovnom misijom i ciljem Agencije, zakonskim okvirom koji regulira poslovanje agencije te je iznio iz djelokruga Agencije brojne statističke pokazatelje. Istaknuo je da je od 2008. godine do danas putem Agencije isplaćeno 600 milijuna kuna po raznim pravima za ukupno 45.767 radnika zaposlenih kod 997 poslodavaca.

Od tog iznosa radnicima s područja Primorsko-goranske županije isplaćeno je 44,7 milijuna kuna (7,5%).

U 2016. godini prema svim osnovama potraživanja radnika u 96 stečajnih postupaka isplaćeno je 33,7 milijuna kuna za 2.245 radnika, a za 1.045 radnika zaposlenih kod 115 poslodavaca u blokadi isplaćeno je 7,8 milijuna kuna.

Voditeljica Odjela pravnih, kadrovskih i općih poslova AORPS-a Ivana Krmek potom je iznijela informacije o osiguranju potraživanja radnika u slučaju stečaja i blokade računa poslodavca. Naznačila je da je isplata plaća temeljno pravo radnika, ali i značajan društveni problem te je stoga država Zakonom nastojala zaštititi prava radnika, i u slučaju stečaja i u slučaju blokade poslodavaca radi neisplate plaća, bolovanja, otpremnina, naknada za godišnji odmor i odšteta za ozljede. Nadalje je prisutne upoznala sa svim zakonom definiranim procedurama i ulogom svih dionika u postupku ostvarivanja prava radnika.

U sadržajnoj raspravi svih sudionika Davorko Vidović istaknuo je da će se izmjene Zakona o osiguranju radničkih tražbina uskoro naći u saborskoj proceduri u drugom čitanju. Istaknuo je da su Agencija i HGK dobili mnogo korisnih prijedloga s terena te se nada da će dio tih inicijativa biti prihvaćen u zakonskoj proceduri.

Kontakti

  • Ksenija Umek Meštrović Viši stručni suradnik Tel: +385 51 209 120 Email: kumek@hgk.hr