Vrijeme održavanja: 17.04.2019. - 18.04.2019.

Objavljeno: 18. 04. 2019. , Ažurirano: 18. 04. 2019.

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Hrvatske gorske službe spašavanja, u HGK – Županijskoj komori Požega 17. i 18. travnja održana je dvodnevna edukacija za nositelje i organizatore turističkih sadržaja u prirodi. Obuku su proveli instruktori Hrvatske gorske službe spašavanja Mladen Mužinić, Željko Arnautović, Dubravko Butala i Borislav Aleraj. Zvonimir Miler upoznao je polaznike s novostima i radom Zajednice pustolovnog turizama HGK.

Tijekom dvodnevne edukacije obrađene su teme: meteorologija, procjena situacije i organizacija akcije zbrinjavanja i spašavanja, orijentacija i kartografija, opasnosti u prirodi i upravljanje rizicima, prva pomoć u prirodi i sigurno vođenje grupe na izlete i ture te komercijalni aspekt izvođenja turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma.

Prema Zakonu o pružanju usluga u turizmu (NN 130/17) sve tvrtke/obrti i ostale pravne i fizičke osobe koje pružaju turističke usluge aktivnog i pustolovnog turizma obvezne su angažirati ili imati zaposlenu osobu s odgovarajućim domaćim ili stranim uvjerenjem, tj. certifikatom kojim se utvrđuje sposobnost i razina vještine obavljanja pojedine aktivnosti. Svi pružatelji turističkih usluga aktivnog i pustolovnog turizma dužni su mu se prilagoditi najkasnije do 3. prosinca 2019. godine.