Vrijeme održavanja: 12.02.2020.

Objavljeno: 13. 02. 2020. , Ažurirano: 13. 02. 2020.

Stručni skup o biljnoj proizvodnji, koji je održan 12. veljače u Županijskoj komori Osijek, okupio je predstavnike Ministarstva poljoprivrede i drugih institucija povezanih s poljoprivrednom proizvodnjom, kao i proizvođače s područja cijele istočne Hrvatske.

Skup se tradicionalno u ŽK Osijek održava uoči proljetne sjetve te je Krunoslav Karalić, pomoćnik ministrice poljoprivrede, iznio procjene proljetne sjetve kao i aktualne propise koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju.

Karalić je kazao kako Ministarstvo očekuje nastavak trenda rasta biljne proizvodnje, podsjećajući da je ta proizvodnja 2018. rasla za 12 posto u odnosu na godinu prije. Kazao je kako se očekuje sjetva kukuruza na oko 250 tisuća hektara te rast površina pod šećernom repom za više od tisuću hektara, na 12.500 hektara. Lani je šećernom repom bilo zasijano 11.400 hektara.

Površine pod sojom i suncokretom, dodao je Karalić, trebale bi ostati na razini prošlogodišnje proizvodnje.

Ravnateljica Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić predstavila je IT sustav za nadzor poljoprivrednih površina – Monitoring. Također je predstavila i novosti koje donosi E–poljoprivredna kartica, koja će zamijeniti tri postojeće iskaznice – poljoprivrednu, onu za plavi dizel i iskaznicu za korištenje zaštitnih sredstava. Prvi poljoprivrednici novu E–iskaznicu dobit će već u ožujku ove godine.

U programu stručnog skupa predavanje Proširenje plodoreda pokrovnim usjevima održao je Bojan Stipešević, profesor osječkog Fakulteta agrobiotehničkih znanosti. Svoja iskustva u ekološkoj proizvodnji te doradi sjemena kultura za zelenu gnojidbu iznio je u predavanju Mirko Miladinović, koji uspješno proizvodi različite kulture koje su malo zastupljene na našim poljima, poput pira, lana, heljde, stočnog graška, uljane rotkve.