Vrijeme održavanja: 13.07.2019.

Objavljeno: 16. 07. 2019. , Ažurirano: 16. 07. 2019.

U Sunji je 13. srpnja održana 25. Državna konjogojska izložba SUNJA 2019. Riječ je o manifestaciji na kojoj su predstavljena grla autohtonih pasmina hrvatskog posavca, hrvatskoga hladnokrvnjaka i lipicanaca.

Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac i Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i uzgajivači konja lipicanske pasmine predstavili su 17 zaprega, od toga šest zaprega hrvatskog posavca, sedam zaprega hrvatskog hladnokrvnjaka i četiri zaprege lipicanske pasmine. Posebnu pozornost u revijalnom dijelu programa plijenio je dvopreg Državne ergele Đakovo.

Nakon predstavljanja grla autohtonih pasmina hrvatskog posavca, hrvatskoga hladnokrvnjaka i lipicanaca, ocjenjivačke komisije izabrale su i nagradile najbolje po kolekcijama. Uz predstavljanje autohtonih pasmina, ciljevi su manifestacije i promocija kulturne, povijesne i nacionalne baštine i turizma.

Državni tajnik Tugomir Majdak, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede tom je prilikom istaknuo: "Tradicija uzgoja konja u posavskom kraju traje stoljećima te je naša zadaća i misija očuvati baštinu i za buduće generacije, a svako četvrto grlo konja u Hrvatskoj uzgaja se u Sisačko-moslavačkoj županiji." Time je skrenuo pozornost na značaj i potrebu očuvanja tradicije uzgoja konja i unapređenja poljoprivredne proizvodnje kao temelje razvoja gospodarstva i opstanka ljudi u ovim krajevima.

Državnu konjogojsku izložbu organizirala je Općina Sunja, u suradnji sa Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac, Središnjim savezom udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Sisačko-moslavačke županije te HGK – Županijske komore Sisak.