Vrijeme održavanja: 11.06.2019.

U utorak, 11. lipnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori – Županijskoj komori Rijeka održana je sjednica Strukovne skupine za računalno programiranje i informacijske djelatnosti.

Uvodno je prorektorica za informatizaciju i organizaciju Sveučilišta u Rijeci, Senka Maćešić predstavila razvojne planove Sveučilišta u Rijeci, digitalnu transformaciju Sveučilišta, te mogućnost suradnje Sveučilišta s gospodarstvom. Važno je istaknuti da je otvoren dijalog između Sveučilišta i gospodarstvenika, da svaki sa svoje strane učini sve kako bi proizveli što veći broj traženih kadrova za kojima gospodarstvo traga. U raspravi su učestvovali i Pročelnica Odjela za informatiku Patrizia Poščić, te predstojnik Zavoda za računalstvo Tehničkog fakulteta Jonatan Lerga.

Nakon toga Duško Radulović iz tvrtke SENSUM d.o.o. predstavio je dva nova poziva za EU fondove za male, srednje i velike poduzetnike: Inovacije u S3 područjima, povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja – IRI 2. faza. Posebno su naglašene inovacije koje su prihvatljive iz S3 područja, način sufinanciranja, provedbu i izračun bodovanja istih.

Treća točka bila je predstavljanje analize IT industrije u Hrvatskoj. Tvrtke iz IT industrije kojih ima 4.649 uprihodile su u 2017. godini 21 milijardu kuna, ostvarile su izvoz od 6 milijardi kuna, a ukupno imaju 28000 zaposlenih. Promatrajući izvoz treba spomenuti da je došlo do transformacije izvoza u IT sektoru. U 2008. godini izvoz proizvođački pakiranog softvera iznosio 46,7% od ukupnog izvoza u IT industriji, u 2017. on je iznosio 30,9%. Dok su IT uslužne tvrtke imale 10% izvoza u 2008. godini, u 2017. su izvezle 38% od ukupnog IT izvoza.

Na sjednici je također predstavljena nova informacijsko-komunikacijska platforma za e-usluge HGK, Digitalna komora. Ova usluga ima za cilj komorske usluge digitalizirati i time gospodarstvenicima olakšati da dođu do željenog certifikata i raznih drugih dokumenata ili informacija bez potrebe fizičkog dolaska u Komoru.