Objavljeno: 23. 06. 2020. , Ažurirano: 24. 06. 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je uvažio konkretne prijedloge Zajednice obiteljskog turizma HGK u sklopu jedinstvenih preporuka za postupanje s gostima kojima je određena samoizolacija za vrijeme boravka u privatnom smještaju.

"Zadovoljni smo što su se donijeli naputci o postupanju u situaciji djagnosticiranja bolesti kod gosta, a na koje situacije i poteškoće u vezi istih smo ukazali i predložili neka okvirna rješenja, koja su uglavnom i prihvaćena. Tako se između ostalog nalaže gostima kojima je dijagnosticirana bolest kao i njihovim bliskim kontaktima da se mogu vratiti u svoju matičnu zemlju uz posebne mjere postupanja. Također je prihvaćen i prijedlog da tijela jed.lok. i reg. samouprava organiziraju smještaj za izolaciju u zajednici predviđen za takve potrebe. Uz prijedloge Zajednice razrađeni su detaljnije postupci s naputcima, prema jedinicama lok. i reg. tijela, koji ukoliko budu realizirani od strane istih će biti od značajne pomoći svim pružateljima usluga smještaja", istaknula je predsjednica Zajednice Martina Nimac Kalcina, dodavši kako će donesene mjere uvelike olakšati rad privatnim iznajmljivačima u ovoj teškoj situaciji.

Osim smještaja za samoizolaciju, preporuke predviđaju organizaciju "turističkih ordinacija" i nadležnog liječnika koji bi se brinuo za oboljeloga i njegove kontakte u točno određenim smještajnim objektima. Za te turističke zdravstvene kapacitete pobrinut će se lokalne samouprave i stožeri civilne zaštite. Spomenutu preporuku HZJZ-a možete pogledati OVDJE (.PDF, 95 kB).