Vrijeme održavanja: 29.06.2019.

Objavljeno: 01. 07. 2019. , Ažurirano: 02. 07. 2019.

U Orahovici na izletištu Jezero proteklog je vikenda održan 5. Sajam vina i kulena u organizaciji Grada Orahovice, Turističke zajednice grada i HGK – Županijske komore Virovitica. Mnogobrojni posjetitelji i sudionici uživali su u bogatoj gastronomskoj ponudi.

Na sajmu su se kao izlagači predstavili HGK – Županijska komora Virovitica, Grad Villany iz susjedne nam Mađarske, Osilovac d.o.o. – vinarija Feravino, Vina „Patkoš“, „Iskrena vina“ OPG-a Josip Matković, Udruga  vinogradara i voćara Orahovica, Srednja škola Stjepan Ivšić i učenička zadruga „Vučica“ te mini sirana OPG-a Gašić sa svojim sirevima.

Sajam je u prisutnosti direktorice HGK – Županijske komore Virovitica Kristine Pleše i drugih gostiju otvorila gradonačelnica Ana-Marija Petin.

Gradonačelnica grada Orahovice Ana-Marija Petin naglasila je da proizvođači vina i kulena vjeruju orahovačkom Sajmu jer broj uzoraka je svake godine sve veći i veći. Orahovica se kao biser kontinentalnog turizma ima čime pohvaliti, a Sajam vina i kulena jedan je od bitnih čimbenika turističke ponude.

Direktorica HGK – Županijske komore Virovitica Kristina Pleša naglasila je kako HGK  podupire sajam poput ovog u Orahovici jer oni imaju izravno pozitivan odraz na razvoj gospodarstva, a time i na sredinu u kojoj se održavaju od gradova do županija i državne razine. HGK potiče proizvodnju kvalitetnih proizvoda dodjelom znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko, a uz to svake godine omogućuje svojim članicama sudjelovanje na našoj najpoznatijoj nacionalnoj akciji „Kupujmo hrvatsko“ koja je odigrala najznačajniju ulogu u jačanju svijesti nacije o važnosti kupovanja domaćih kvalitetnih proizvoda jer se time čuvaju i radna mjesta.

IMG-fb8639ed6999a53876acd58c30e3d0d4-V.jpgDirektorica ŽK Virovitica Kristina Pleša na svečanosti otvorenja sajma; Izvor: HGK

 

U nastavku je održan vinski maraton nakon kojeg su se podijelile nagrade za najbolje natjecatelje i održana je svečanost proglašenja Vinske Kraljice Sajma vina i kulena 2019.

Predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Ivana Nemet, zahvalila se vinarima i rekla da se ovdje može govoriti ne samo o proizvodnji, već i o umijeću vinara u čuvanju i njegovanju vina jer od 48 uzorka 15 je zlatnih i 26 srebrnih, a broj pristiglih uzoraka govori o konstanti Sajma. Gotovo sva vina bila su u „srebru“ i „zlatu“.

Najbolje ocijenjeno bijelo vino je Graševina 2018. Milana Gomerčića iz Virovitice, a najbolje ocijenjeno crno vino Cabernet Sauvignon 2013. OPG-a Ivan Matković, koje je ujedno proglašeno i šampionom Sajma vina i kulena 2019.

IMG_20190629_184300.jpg
Dobitnik priznanja za najbolje ocijenjeno bijelo vino Milan Gomerčić, predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Ivana Nemet, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin i direktorica ŽK Virovitica Kristina Pleša; Izvor: HGK

 

Nakon podjele nagrada vinarima obratio se predsjednik ocjenjivačke komisije Vladimir Pleša koji je istaknuo da su kuleni 30% kvalitetniji u odnosu na prošlu godinu. Dodao je i da orahovačka  „kulenijada“ raste iz godine u godinu te da postaje važan čimbenik u ovom dijelu Hrvatske.

IMG_20190629_184436.jpgŠampion sajma u kategoriji vina Ivan Matković, predsjednica stručnog povjerenstva za ocjenjivanje vina Ivana Nemet, gradonačelnica Orahovice Ana-Marija Petin i direktorica ŽK Virovitica Kristina Pleša; Izvor: HGK

 

Kulen Domagoja Majdaka iz Đakova proglašen je vice šampionom, a kulen Tomislava Blaževića također iz Đakova šampionom Sajma vina i kulena 2019.