Mjesečna analiza HGK – Županijske komore Split

Objavljeno: 05. 11. 2021. , Ažurirano: 05. 11. 2021.

Vrijednost fiskaliziranih računa u Splitsko-dalmatinskoj županiji u listopadu, kao i u prvih deset mjeseci ove godine veća je u odnosu na ista razdoblja prošle, ali i 2019. godine. Pokazuje to mjesečna analiza HGK – Županijske komore Split o poslovanju županijskog gospodarstva, koja se bazira na podacima Porezne uprave Područnog ureda Split o broju i vrijednosti fiskaliziranih računa poreznih obveznika sa sjedištem u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 

Prošli je mjesec u Splitsko-dalmatinskoj županiji fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo milijardu i 428 milijuna kuna, što je skoro 34 posto više nego u listopadu prošle godine, a 7,6 posto više nego u listopadu 2019. Pri tom je više od 80 posto ukupnog iznosa računa u prošlom mjesecu, fiskalizirano u dvije djelatnosti, trgovini na veliko i malo te djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i usluživanja hrane.

"Najveći porast iznosa fiskaliziranih računa, veći od sto posto, u odnosu na prošlogodišnji listopad, bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+164,4 posto), djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+118,8 posto) te prijevoz i skladištenje (114,6 posto). Pad vrijednosti fiskaliziranih računa u listopadu ove godine u odnosu na prošlogodišnji bilježe djelatnosti opskrba električnom energijom, plinom, parom i klimatizacija; financijske i djelatnosti osiguranja; poslovanje nekretninama; javna uprava i obrana, obvezno socijalno osiguranje te djelatnost obrazovanja", komentirao je podatke za listopad pročelnik Porezne uprave Područnog ureda Split Ivica Kusić.

U razdoblju od 1. siječnja do 31. listopada ove godine u županiji je fiskalizirano računa u vrijednosti od gotovo 15 milijardi i 877 milijuna kuna, što je 31,7 posto više nego u istom razdoblju 2020. te 4,6 posto više nego u prvih deset mjeseci 2019. godine. Najveći porast, u odnosu na prošlogodišnjih deset mjeseci, bilježe administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti (+96,7 posto), prijevoz i skladištenje (+84,4 posto), umjetnost, zabava i rekreacija (83,1 posto) te djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane (+82,6 posto). Pad vrijednosti računa u odnosu na siječanj-listopad 2020. bilježe djelatnosti rudarstva i vađenja te građevinarstva.

"Veseli nas da podaci o vrijednosti fiskaliziranih računa u županiji u prošlom, ali i svih deset mjeseci ove godine pokazuju ne samo očekivani porast u odnosu na 2020. već i u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu. Posebno je važno da je vrijednost računa u najznačajnijim djelatnostima u strukturi županijskog gospodarstva, trgovini, turizmu i prerađivačkoj industriji, u ovoj godini ne samo premašila vrijednosti iz prošle, već se približila onima iz 2019. godine, a u trgovini ih i prešla. Tako je vrijednost fiskaliziranih računa u prvih deset mjeseci ove godine u prerađivačkoj industriji svega 1,3 posto manja nego u istom razdoblju 2019., u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane 9,6 posto manja, a u trgovini na veliko i malo 9,8 posto veća'', poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.