S desna na lijevo; Igor Liščić, Jaka Stipić
Izvor: HGK - Komora Zagreb

U Komori Zagreb održan seminar o prednostima uvođenja norme ISO 50001


Objavljeno: 20. 03. 2019. , Ažurirano: 20. 03. 2019.


U HGK – Komori Zagreb 19. ožujka održan je seminar o normi ISO 50001. O mogućnostima ove norme koja je jedinstvena u odnosu na slične norme po tome što je njena učinkovita primjena vidljiva u financijskim izvješćima, prisutnima je govorio Igor Liščić, samostalni savjetnik u području sustava upravljanja i vodeći ocjenitelj za ISO 50001 u tvrtki TÜV Croatia.

Svrha norme ISO 50001 jest omogućiti tvrtkama stvaranje okvira u kojima putem kontinuiranog optimiranja sustava upravljanja energijom povećavaju vlastitu energetsku učinkovitost. Proces uvođenja sustava upravljanja energijom u skladu sa zahtjevima norme uključuje uspostavu energetske osnove, nadzor potrošača energije te redovitu ocjenu učinkovitosti sustava upravljanja energijom, koju dodjeljuje uprava tvrtke.

„Vlade nekih država prepoznale su koristi od primjene ove norme, pa sustavno potiču njeno uvođenje, primjerice Njemačka u kojoj je do kraja 2016. godine certificirano više od 9 000 organizacija“, rekao je Igor Liščić, dodatno istaknuvši važnost ove norme.

Zaključeno je da uvođenje u primjenu i certifikacija sustava upravljanja energijom u skladu sa zahtjevima norme ISO 50001 tvrtkama pruža djelotvoran alat koji osigurava učinkovito upravljanje energijom, a time i značajne uštede u ukupnom poslovanju.

Sudionicima seminara predstavljen je projekt HGK Digitalna komora te natječaj za dodjelu bespovratnih sredstava za ishođenje znakova kvalitete Izvorno hrvatsko i Hrvatska kvaliteta.