Vrijeme održavanja: 03.10.2019. - 06.10.2019.

Započeli 3. Dani energetske učinkovitosti

Objavljeno: 04. 10. 2019. , Ažurirano: 04. 10. 2019.

Održavanjem konferencije Energetska učinkovitost u zgradarstvu, inovacije i zaštita okoliša u srijedu, 3. listopada u HGK – Županijskoj komori Pula, započeli su 3. Dani energetske učinkovitosti.

Uime organizatora okupljene je pozdravio direktor HGK – ŽK Pula Damir Sirotić koji je istaknuo kako je Komora pokrenula Dane energetske učinkovitosti radi razgovora o energetskoj učinkovitosti, obnovljivim izvorima energije te ekologiji u gospodarstvu. Stoga je namjera stručne konferencije približiti sudionicima različite aktualne i zanimljive teme, odnosno pružiti nove informacije i nova znanja.

Na konferenciji su predstavljene inovacije i rješenja koje hrvatski proizvođači i pružatelji usluga pružaju na području energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. Marko Gojtan iz tvrtke Rudan d.o.o. govorio je o zgradama javnog sektora nakon energetske obnove, ističući kako su mnoga rješenja koja se tiču nadzora potrošnje kao i nadzor  kvalitete zraka, pametne rasvjete, pametnog parkinga i dr. primjenjiva ne samo u javnom, već i drugim sektorima. Tvrtka Rudan provela je pilot-projekt u Hrvatskoj povezan s obnovom bolnice KBC Split prema ESCO modelu.

Oliver Brajković iz Valamar Riviere d.d. predstavio je certificiranje prema sustavu EU Ecolabel budući da je ova tvrtka prva u Hrvatskoj dobila oznaku EU Ecolabel za turistički smještaj za šest kampova. "Kompanija je time na djelu pokazala svoje opredjeljenje prema uporabi obnovljivih izvora energije, štednji energije i vode, smanjenju količine otpada i poboljšanju lokalnog okoliša", istaknuo je Brajković. Tako se gosti i partneri informiraju o tržišno dostupnim proizvodima i uslugama koji manje opterećuju okoliš te ih se potiče na ekološki odgovorno ponašanje.

Financiranje energetski učinkovitih projekata predstavile su Danijela Cipriš iz Zagrebačke banke d.d. i Vesna Bukarica iz Energetskog instituta Hrvoje Požar. Naime, Europska investicijska banka (EIB) u suradnji s Europskom komisijom pokrenula je instrument Private Finance for Energy Efficiency (PF4EE). Putem ovog instrumenta nude se povoljni krediti gospodarskim subjektima koji žele investirati u projekte energetske učinkovitosti, a Zagrebačka banka jedina je banka u Hrvatskoj koja će nuditi ovaj program.

Autonomna multi-senzorska kartica i primjena u automatizaciji zgrada bila je tema izlaganja Oskara Vujičića (Penta d.o.o.), dok je Robert Štedul  (Agenor automatika d.o.o.) govorio o IOT-u (Internet of Things) u kontekstu energetske učinkovitosti. Gradnju zdrave kuće predstavila je Patrizia Milani iz Rei Capital d.o.o., dok je o obnovi pročelja u funkciji kvalitete i trajnosti govorio Ivica Vlahek iz tvrtke JUB d.o.o.

Maniestacija 3. Dani energetske učinkovitosti traje do 6. listopada, do kada traje i predstavljanje proizvođača i pružatelja kvalitetnih i inovativnih proizvoda i usluga na štandu HGK na Obrtničkom sajmu Istre. Financiranjem nastupa na ovom sajmu Komora daje potporu tvrtkama članicama koje svojim poslovanjem pridonose postizanju energetskih ušteda i kreiranju održivog društva.