Vrijeme održavanja: 13.10.2020.

Objavljeno: 14. 10. 2020. , Ažurirano: 14. 10. 2020.

Seminar o aktualnostima u PDV-u te izmjenama i dopunama Ovršnog zakona, održan u Županijskoj komori Karlovac, svojim je izlaganjem otvorila Miljenka Cutvarić iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika, ujedno i savjetnica u časopisu Računovodstvo i financije. Govorila je o obračunu PDV-a kod transakcije s poreznim obveznicima sa sjedištem u Europskoj uniji ili u trećim zemljama.

U normativnom okviru za primjenu PDV-a uz postojeći Zakon i Pravilnik, posebno su važne najnovije Provedbene Uredbe Vijeća (EK), promjene vezane uz izuzeća za transakcije unutar EU, od onog aranžmana za premještanje kad šaljemo robu u drugu državu članicu, ali ne prodajemo odmah, već šaljemo u konsignaciju ili komisiju pa do Dokaza o otpremi koji su tom uredbom dosta postroženi. Uredba je na snazi od 1. siječnja ove godine.

Posebno zanimljiva tema su elektroničke usluge za koje se ovih dana očekuje službeni stav Porezne uprave, odnosno na koji način se oporezuju razne online radionice te spadaju li one u elektroničke usluge. Postavlja se pitanje, gdje se te radionice oporezuju, u RH ili inozemstvu, ako je jedan od predavača iz druge države članice EU.

O aktualnostima u postupcima provođenja ovrhe na novčanim sredstvima i na plaćama govorila je Dunja Šarić, također iz Hrvatske zajednice računovođa i financijskih djelatnika te savjetnica u časopisu Računovodstvo i financije, pri čemu se posebno posvetila izradi novog Ovršnog zakona.

"Od 2017. godine do danas nema novog zakona, ali su se izmijenila dva propisa koja imaju utjecaj na ovršni postupak", kazala je Šarić. Tijekom predavanja posebno je naglasila određivanje ovrhe na temelju vjerodostojne isprave i ovršne isprave te pokretanje potrebnih postupaka.

Uz pojašnjenje elemenata Ovršnog zakona, bilo je riječi o ovrsi na plaće, primanju izuzetom od ovrhe i primanju na kojem je ovrha ograničena, provedbi ovrhe s rokom zapljene od 60 dana te promjenama na strani vjerovnika, odgovornosti poslodavca i postupanju prilikom prestanka rada radnika.

Polaznicima edukacije predstavljena je Digitalna komora – osnovne funkcionalnosti informacijsko-komunikacije platforme kroz svih njenih osam e-usluga. S obzirom na uvjete u kojima se odvija poslovanje članice, većina nazočnih je iskazala interes za registracijom te zatražila dodatne informacije.