Kinesko izaslanstvo iz Šangaja na svom je prezentacijskom putu kroz Hrvatsku 13. svibnja posjetilo Dubrovnik, gdje je u hotelu Argentina održan sastanak s predstavnicima Hrvatske gospodarske komore, Turističke zajednice Grada Dubrovnika i s poduzetnicima. Cilj je posjeta bio predstavljanje poslovnog centra Hongqiao te sajma China International Import Expo, koji će se ove godine prvi put održati, od 5. do 10. studenoga u Šangajskom nacionalnom izložbenom centru, unutar poslovnog centra Hongqiao.

Kineski predstavnici predstavili su poslovne mogućnosti za strane tvrtke, gdje su kao glavne prednosti istaknuli dobivanje potrebne poslovne dozvole za poslovanje u Kini u roku od tri dana, a dodatne procedure povezane s registracijom poreznih obaveza u roku od pet dana.

Istaknuli su da za ovu inicijativu imaju potporu cjelokupnog državnog vrha. Na forumu međunarodne suradnje Pojas i put održanom u svibnju 2017. godine u Kini, kineski je predsjednik Xi Jinping donio odluku o pokretanju prvog kineskog međunarodnog uvoznog sajma. Cilj je sajma pružiti nove mogućnosti zemljama širom svijeta za proširenje izvoza u Kinu te stvoriti platformu za suradnju država i tvrtki koje se bave međunarodnom trgovinom i razmjenjuju poslovne prilike. Prema informacijama kineskih predstavnika, na sajmu se očekuje 150 tisuća profesionalnih posjetitelja.

Kineskoj delegaciji predstavljena je gospodarska slika Dubrovačko-neretvanske županije te podaci o turističkim kretanjima. Osim otvaranja predstavništva HGK u Kini, koje je otvoreno krajem 2017. godine, u drugom dijelu ove godine očekuje se i otvaranje predstavništva Hrvatske turističke zajednice u Šangaju. 

Delegaciji su se predstavili i dubrovačko-neretvanski poduzetnici zainteresirani za izvoz na kinesko tržište; tvrtka Blato 1902 s Korčule sa svojim vinima i maslinovim uljima, Edivo d. o. o. s ekskluzivnom ponudom vina koja odležavaju u moru te Festa s ponudom organiziranja vjenčanja. 

Na kraju je zaključeno da će hrvatske tvrtke dobiti mogućnost sudjelovanja na sajmu u Šangaju u studenome, uz zajedničko izlaganje na štandu koje organizira Hrvatska gospodarska komora, ali na raspolaganju su im i izložbeni prostori unutar poslovnog centra Hongqiao tijekom cijele godine.