U 2017. godini nastavljen je snažan rast broja izdanih građevinskih dozvola, ali po nižoj dinamici nego u prethodnoj godini

Pixabay
U prosincu prošle godine ukupno je izdano 825 građevinskih dozvola, od čega 683 za zgrade i 142 za ostale građevine, što je 5,0% manje dozvola nego u istom mjesecu 2016. godine (1,6% više dozvola za zgrade, ali 27,6% manje izdanih dozvola za ostale građevine).

Time je, nakon praktički stagnantne situacije u prethodnom mjesecu, u prosincu prošle godine zabilježen prvi međugodišnji pad ukupnog broja izdanih građevinskih dozvola nakon 20 mjeseci kontinuiranog rasta. I dalje se na godišnjoj razini bilježi rast broja izdanih građevinskih dozvola za zgrade (ali on u posljednja dva mjeseca više nije dvoznamenkast), dok posljednja tri mjeseca obilježava izrazit pad broja izdanih građevinskih dozvola za ostale građevine na razini iznad 20% (u prosincu za 27,6%). Očito je da narasla bazna vrijednost sve više limitira mogućnost nastavka visoke dinamike rasta broja izdanih građevinskih dozvola, ali i da intenzitet planiranih radova na infrastrukturnim projektima svojom dinamikom ne slijedi planirane radove na zgradama.

U takvim je okolnostima tijekom cijele 2017. godine ukupno izdano 9418 građevinskih dozvola, od čega se 7776 dozvola odnosilo na zgrade, a 1642 na ostale građevine. U odnosu na 2016. godinu, ukupno je izdano 17,5% više građevinskih dozvola (21,2% više za zgrade i 2,6% više za ostale građevine), pri čemu je dinamika rasta bila niža nego u prethodnoj godini (izrazitije kod ostalih građevina kod kojih je rast bio sporiji za 31,3 postotna boda). Rast broja izdanih građevinskih dozvola bio je popraćen i porastom u njima predviđene vrijednosti radova za 11,6% primarno pod utjecajem rasta predviđene vrijednosti radova na zgradama za 21,5%, dok je istodobno vrijednost radova na ostalim građevnima smanjena za 7,3%. Pritom je predviđena vrijednost radova u 2017. godini od 26 milijardi kuna bila najveća nakon 2010. godine, dok je predviđena vrijednost radova na zgradama bila najveća nakon 2009. godine. Lošija dinamika kretanja vrijednosti radova na ostalim građevinama razlog je znatnijem smanjenju udjela vrijednosti radova na ostalim građevinama u ukupnoj predviđenoj vrijednosti radova s 34,4% u 2016. godini na 28,6% u 2017. godini.

Prošlu su godinu, drugu godinu zaredom, obilježili pozitivni pomaci u stanogradnji pa  tako broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama i njihova korisna površina rastu po stopama višim od 30%. Unatoč prošlogodišnjem porastu broja izdanih građevinskih dozvola za stanove od 33,1% te rastu korisne površine stanova za 35,7%, i dalje je broj izdanih dozvola za stanove u 2017. godini bio 49,1% niži od onog zabilježenog u pretkriznoj 2008. godini, dok je istodobno korisna površina stanova bila 41,5% niža.

Podaci o izdanim građevinskim dozvolama dobar su indikator budućih kretanja građevinske aktivnosti s obzirom na to da nakon izdavanja dozvola u pravilu slijedi izgradnja objekata. Stoga su dvije godine kontinuiteta u rastu broja izdanih građevinskih dozvola i četiri godine kontinuiteta u rastu predviđene vrijednosti radova dobar temelj za nastavak rasta građevinske aktivnosti i u ovoj godini. Unatoč solidnom rastu broja izdanih građevinskih dozvola i u njima predviđene vrijednosti radova, i dalje je broj izdanih dozvola u 2017. godini bio 23,3% niži nego u pretkriznoj 2008. godini, a istodobno je predviđena vrijednost radova bila 37,1% niža.