Vrijeme održavanja: 25.04.2019.

Objavljeno: 26. 04. 2019. , Ažurirano: 29. 04. 2019.

U Imotskom je, u organizaciji HGK – Županijske komore Split i Turističke zajednice Imota, 26. travnja održana konferencija Putničke agencije partneri.

''Ovo je peta u nizu konferencija koje je HGK u Splitu organizirala po većim županijskim turističkim središtima kako bi upoznala lokalne aktere u turizmu s mogućnošću proširenja ponude i unapređenja poslovanja. Imotski i okolno područje turistima su posljednjih godina sve zanimljiviji te bilježe stalan, dvoznamenkasti rast dolazaka i noćenja turista'', rekao je pozdravljajući skup predsjednik HGK - Županijske komore Split Joze Tomaš.

Prošle je godine na području Imote zabilježeno gotovo 10.000 turističkih dolazaka, što je porast od 23 posto u odnosu na godinu prije, a ostvareno je gotovo 74.000 noćenja, odnosno 27 posto više nego 2017. godine.

Kako bi se održao rast te ponuda destinacije podigla na još višu razinu, ovakvim se konferencijama povezuju putničke agencije i organizatori pustolovnih oblika turizma iz Splitsko-dalmatinske županije s ostalim dionicima u turizmu, u ovom slučaju s područja Imotskog.

Na konferenciji je sudjelovalo tridesetak pružatelja usluga smještaja u domaćinstvu, predstavnika OPG-ova te agencija koje se bave posredovanjem u prodaji izleta. Pružateljima usluga obiteljskog smještaja posebno su zanimljive bile prednosti rada s putničkim agencijama, dok je ponuda pustolovnog turizma Splitsko-dalmatinske županije, koju je predstavila predsjednica Sekcije Zajednice pustolovnog turizma HGK - ŽK Split Iris Prebeg, pokazala što se sve gostima može ponuditi i što mogu iskusiti u našoj županiji tijekom cijele godine. U individualnim razgovorima na kraju skupa, sudionici su se mogli izravno informirati o suradnji s posredničkim agencijama i izvođačima pustolovnih aktivnosti.

U sklopu posjeta Imotskom, predsjednik HGK - ŽK Split Joze Tomaš sastao se i s imotskim gradonačelnikom.

 imotski Joze i gradonačelnik.jpg

Joze Tomaš i Ivan Budalić

Razgovarali su o mogućnostima suradnje s naglaskom na načinima iskorištavanja turističkog procvata ovog područja za poticanje i širi razvoj gospodarstva, posebno malog i srednjeg poduzetništva.

Suradnja Hrvatske gospodarske komore, kao krovne kuće hrvatskoga gospodarstva, i jedinica lokalne samouprave iznimno je značajna za rješavanje gospodarske problematike na terenu, što bolje iskorištavanje gospodarskih potencijala i ujednačeniji razvoj svih dijelova Hrvatske. Aktivnostima poput današnje konferencije, umrežavanjem poduzetnika i sličnim zajedničkim akcijama možemo pridonijeti razvoju poduzetništva u svim dijelovima Splitsko-dalmatinske županije te zaustavljanju iseljavanja lokalnog stanovništva, što je od presudne važnosti, zaključci su sastanka.