Izvor: HGK

HGK i ove godine obilježava Tjedan novca


Objavljeno: 27. 02. 2024. , Ažurirano: 07. 03. 2024.


Svjetski i Europski tjedan novca obilježava se od 18. do 24. ožujka 2024. pod sloganom "Zaštiti svoj novac, osiguraj svoju budućnost“. Tim povodom Hrvatska gospodarska komora provest će niz edukativno-informativnih aktivnosti kojima je cilj podizanje razine financijske pismenosti mladih.

Kroz Svjetski tjedan novca tijekom 11 godina obilježavanja, počevši od 2012. godine, obuhvaćeno je više od 60 milijuna djece i mladih u 176 zemalja širom svijeta, a u tjednu novca 2023. sudjelovalo je 40.416 organizacija uključujući i HGK. Više o tjednu novca na GMW

Obilježavanje ovogodišnjeg Tjedna novca započinje 18. ožujka u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici događanjem pod nazivom "Štedi, uloži i život posloži!" u organizaciji Ministarstva financija, a u kojem aktivno sudjeluje i HGK. U sklopu događaja održat će se Mala škola investiranja u kojoj sudjeluje Hrvoje Krstulović, predsjednik Udruženja investicijskih i mirovinskih fondova HGK, kviz znanja i Sajam financijske pismenosti.

Kao i prethodnih godina, HGK organizira niz predavanja za fakultete i srednje škole u suradnji sa članicama, a ove godine sudjeluju: Addiko Bank, Hrvatska poštanska banka, OTP banka, Raiffeisenbank Austria, Zagrebačka banka, Croatia osiguranje, Generali osiguranje, GRAWE Hrvatska, Groupama osiguranje, Merkur osiguranje, Triglav osiguranje, Wiener osiguranje, Erste Asset Management, ICAM, Raiffeisen Invest, ZB Invest, Raiffeisen društvo za upravljanje obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima i Zagrebačka burza te HNB i HANFA.
Predavanja će se održati za studente Agronomskog i Ekonomskog fakulteta te Visokog učilišta Algebra u Zagrebu, za učenike V. Gimnazije Zagreb i Prve ekonomske škole Zagreb te online predavanje za učenike Srednje škole Novska i Komercijalno-trgovačke škole Split.  Zbog velikog interesa dio edukacija će se održati i nakon Tjedna novca.

U suradnji sa Županijskom komorom Virovitica, 22. ožujka 2024. održat će se predavanja za učenike virovitičkih srednjih škola te studente Veleučilišta Virovitica.

Kroz komorski projekt „Više znamo, bolje razumijemo“, a nakon uvodnog izlaganja predstavnika HGK, obuhvatit će se slijedeće tematske cjeline:

  • Značaj financijske pismenosti za mlade i uloga regulatornih institucija
  • Bankarstvo i upravljanje osobnim financijama
  • Uloga i značaj osiguranja
  • Investicijski/mirovinski fondovi/tržište kapitala

Hrvatska gospodarska komora tijekom cijele godine organizira različita edukativno-informativna događanja kojima je tijekom 2023. obuhvaćeno više od 1.400 učenika i profesora srednjih škola u 6 gradova te studenata na 5 fakulteta. Uoči samog početka upisa državnih obveznica u ožujku prošle godine objavljena je online brošura o obveznicama. Sve navedene aktivnosti organizira Odjel za financijske institucije i makroekonomske analize.