Vrijeme održavanja: 16.12.2019.

Objavljeno: 16. 12. 2019. , Ažurirano: 19. 12. 2019.

Na plenarnoj sjednici Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu Hrvatske gospodarske komore za predsjednicu Zajednice izabrana je Tamara Tarnik iz HEP-a, a njezina zamjenica će biti Marijana Marinović iz Saponije/Kandita.

"Čeka nas godina u kojoj će Hrvatska predsjedavati EU-om, a u tom razdoblju se očekuje i priprema nacrta Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Cilj naše Zajednice je razmjena dobrih praksi i tehnologija vezanih uz zaštitu okoliša, a posebno želimo ukazati na važnost poštivanja standarda održivog poslovanja. Jedan od izazova za velike kompanije bit će i trgovanje emisijskim jedinicama stakleničkih plinova", istaknula je Tarnik, dodavši kako se Zajednica zalagala za to da se tvrtkama koje ulažu u očuvanje okoliša i imaju vlastite pročišćavače vode smanji naknada za zaštitu voda.

dvorana.jpg
Sudionici izborne sjednice Zajednice za zaštitu okoliša u gospodarstvu HGK; Izvor: HGK.


To je i postignuto koncem prošle godine, a gospodarstvu je time ušteđeno više od 10 milijuna kuna. "U tom smjeru ćemo nastaviti i ubuduće", poručila je Tarnik.

U sklopu sjednice održan je i izbor tvrtki u Vijeće zajednice, a novoizabrani članovi su Marijana Marinović, Saponia/Kandit, Tamara Tarnik, HEP, doc.dr.sc. Merica Pletikosić, CEMEX Hrvatska, Nataša Uranjek, Promo eko, Monika Babačić, HEP-Proizvodnja, Koviljka Aškić, Eko-adria, Domagoj Vranješ, VITA PROJEKT, Alan Perl iz Strabaga, Ilija Šmitran iz Ind-Eko, Mario Mesarić iz Iresa i Nikolina Peribonio iz Dalekovoda.

Prihvaćen je i program rada Zajednice za razdoblje od 2020. do 2024. godine te je predstavljen i nacrt Pravilnika o gospodarenju otpadom koji je na javnom savjetovanju do 18. prosinca.