Objavljeno: 26. 02. 2020. , Ažurirano: 04. 03. 2020.

Konzularni odjel Veleposlanstva Talijanske Republike poslao nam je ažurirano priopćenje o mjerama koje se provode u Italiji u vezi sa zarazom koronavirusom, među kojima je i karantena, odnosno zabrana ulaska i izlaska iz pojedinih općina.

Slijedom prethodnih obavijesti, informiramo o novim mjerama koje je talijanska vlada poduzela s ciljem zaustavljanja epidemije izazvane virusom Covid-19. Vlada je Uredbom donesenom 1. ožujka donijela slijedeće mjere:

  1. u općinama koje se nalaze u takozvanoj "crvenoj zoni", u Lombardiji (Bertonico; Casalpusterlengo; Castelgerundo; Castiglione D'Adda; Codogno; Fombio; Maleo; San Fiorano; Somaglia; Terranova dei Passerini) i u Venetu (Vo') potvrđena je zabrana pristupa ili udaljavanja s područja općine, zatvaranje javnih lokala i obustava poslovnih djelatnosti. Lokalna tijela upravljanja jamče pružanje osnovnih usluga za provođenje karantene u uvjetima sigurnosti i minimalne moguće neugodnosti za građane.
  2. u pokrajinama Emilia Romagna, Lombardija i Veneto i u provnicijama Pesaro i Urbino i Savona predviđene su mjere za suzbijanje širenja epidemije, kao što je obustava sportskih i kulturnih manifestacija, nastavnih aktivnosti (do 8 ožujka) ili uvođenje ograničenja za javne službe.
  3. u provincijama Bergamo, Lodi, Piacenza i Cremona, predviđeno je zatvaranje trgovačkih centara i tržnica subotom i nedjeljom (izuzev ljekarni i prodavaonica hrane).
  4. u pokrajini Lombardija i u provinciji Piacenza također se primjenjuje mjera obustave rada sportskih centara, termalnih liječilista (s iznimkom pružanja usluga koje spadaju u "osnovne razine pomoći"), kulturnih, društvenih i rekreacijskih centara.
  5. u cijeloj su Italiji uvedene mjere preventivnog karaktera, kao što je mogućnost rada od kuće, obustava školskih putovanja i drugih školskih inicijativa do 15. ožujka. Osim toga predviđene su dodatne mjere informiranja u javnim uredima i prijevoznim sredstvima.

Aktualni podatci su slijedeći:

  • 1.835 oboljelih
  • 149 izliječenih
  • 52 umrlih

Više informacija možete pronaći na webu www.ambzagabria.esteri.it ili zatražiti od Konzularnog odjela Veleposlanstva Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj na telefon +385 1 48 46 386 ili na e-adresu: amb.zagabria@esteri.it.