Cilj održivog razvoja 2 - Iskorijeniti glad, postići sigurnost hrane i poboljšanu ishranu te promovirati održivu poljoprivredu

Objavljeno: 26. 11. 2020. , Ažurirano: 27. 11. 2020.

Danas se u svijetu proizvodi dovoljno hrane za sve ljude , ali neravnomjerna dostupnost dovodi do toga da je svaki deveti stanovnik zemlje gladan.

Najčešći je uzrok gladi siromaštvo.

Obitelji koje žive u siromaštvu obično si ne mogu priuštiti hranjivu hranu, što dovodi do pothranjenosti.  Pothranjenost ljudima otežava zaradu  kako bi si mogli priuštiti zdravu hranu.  Glad zbog siromaštva  često prenosi s roditelja na djecu, generacijama. U dijelovima Afrike gdje ljudi žive isključivo od poljoprivrede, poljoprivredne obitelji doživljavaju razdoblja prije žetve poznate kao "gladna godišnja doba". Ovo su doba godine kada su zalihe hrane iz prethodne žetve potrošene. Zbog toga su obitelji prisiljene preskočiti jedan (ili više) obroka svaki dan u razdoblju prije sljedeće žetve – razdoblje može trajati i nekoliko mjeseci.

Glad kao rezultat klimatskih promjena.

Previše ili premalo kiše može uništiti žetvu tj. smanjiti dostupnu količinu hrane. Te fluktuacije pogoršava vremenski sustav El Niño i vjerojatno će se povećati zbog klimatskih promjena. Ekstremni klimatski obrasci također najviše pogađaju najsiromašnije regije svijeta. Svjetska banka procjenjuje da klimatske promjene u sljedećem desetljeću imaju moć gurnuti više od 100 milijuna ljudi u siromaštvo.

Kako možemo pomoći?

Utjecati na javnu politiku potpore siromašnim zemljama. Vlade igraju ključnu ulogu u raspodjeli resursa i usvajanju politika koje utječu na život siromašnih. Dobar način može svakako biti manje porezno opterećenje  kompanijama koje doniraju hranu ili financijski pomažu siromašnim zemljama.

Kako HiPP pomaže u iskorjenjivanju gladi?

U sve ugroženijem prirodnom okruženju, ekološki osviješteni potrošači postaju iznimno važni, kako za očuvanje i održivost okoliša, tako i za jačanje sklonosti ka zdravom načinu života.

Edukacije

U svemu tome jako je važna edukacija. Zaposlenici  kompanije HiPP Croatia ulažu svoje znanje i napore  kako bi  produbili  značaj uloge ekologije u svakodnevnom životu  te  koliko je važna  ekološka svijest   kao značajna pretpostavka rješavanja ekoloških problema. U tom pogledu radimo edukacije potrošača, kupaca putem društvenih mreža, zdravstvenih djelatnika na stručnim skupovima.

Donacije

HiPP također kao društvena odgovorna kompanija donira sve svoje zdravstveno ispravne proizvode, a koji su  kraćeg roka Posredniku  koju su upisani  u Registar  prema  Pravilnika o doniraju hrane. Također  pomažemo  kroz godinu  socijalno potrebitim sa više djece u vidu  dječje hrane,  kozmetike.  Za vrijeme blagdana  već duži niz godina u suradnji sa  Studentskom  sekcijom  za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Zagrebu u predblagdansko doba sudjelujemo u akciji darivanja djece koja su u bolnicama i koja te  dane ne mogu provesti sa svojim najbližima.

Održivost u HiPP-u

Za HiPP, održivost nije marketinški trik. Više od 60 godina HiPP se zalaže za organsko-biološku poljoprivredu, te slovi kao pionir u postavljanju standarda održivosti. Naše upravljanje održivošću veže se uz tvrtku kao cjelinu i čitav opskrbni lanac.

Održivost podrazumijeva ravnotežu između tri dimenzije - ekologije, gospodarstva i društva.

Ako ćemo oblikovati naš okoliš, naše društvene živote i naše gospodarstvo na održiv način onda ćemo osigurati budućnost i šansu za buduće generacije da imaju život vrijedan življenja. Održivo bismo djelovali kad bismo mogli nastaviti raditi sve ono što radimo po istim uvjetima zauvijek.