Vrijeme održavanja: 07.12.2018.

AD Plastik d.d., Tromont d.o.o. i Human Resources Cloud d.o.o. dobitnici su priznanja HGK - Županijske komore Split za najuspješnija trgovačka društva u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2017. godini, u kategoriji velikih, srednjih i malih tvrtki. Plaketu za inovaciju dobila je Danira Glavinić, suvlasnica obrta Fabijanović iz Supetra.

Na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Split, održanoj 7. prosinca, u nazočnosti brojnih uglednih gospodarstvenika, predstavnika lokalne i regionalne vlasti te gospodarskih i drugih institucija, tradicionalno su dodijeljena najviša priznanja HGK za uspješnost u poslovanju na županijskoj razini.

''Iako danas dodjeljujemo priznanja županijskim dobitnicima Zlatne kune, svi ste vi koji se nalazite ovdje dobitnici i pravi heroji jer se svaki dan borite za opstanak, u skladu s izrekom Gradi svoje snove ili će te netko zaposliti da gradiš njegove, što je na tragu onoga čemu u gospodarstvu i težimo - visokomotiviranim, sposobnim pojedincima s poslovnim vizijama i mogućnošću izvedbe. Poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije u prošloj su godini ostvarili za devet posto veći ukupan prihod u odnosu na godinu prije, čime se ova Županija svrstala na treće mjesto u državi, odmah iza Grada Zagreba i Zagrebačke županije'', rekla je pozdravljajući skup potpredsjednica HGK i v.d. predsjednice ŽK Split Mirjana Čagalj.

 Čagalj.jpg

Potpredsjednica HGK i v.d. predsjednice ŽK Split Mirjana Čagalj; Izvor: HGK

Savjetnik i izaslanik predsjednika Hrvatske gospodarske komore Petar Mišević, čestitajući svim nominiranima i dobitnicima, naglasio je da HGK provodi čitav niz aktivnosti, poput digitalizacije, internacionalizacije te otvaranja predstavništava u svijetu, kako bi pomogla tvrtkama u poslovanju i promovirala hrvatsko gospodarstvo.

Čestitke i potporu gospodarstvenicima, uime Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, izrazili su zamjenik gradonačelnika Nino Vela te zamjenik župana Ante Šošić.

AD Plastik d.d. Solin najuspješnija je velika županijska tvrtka u prošloj godini. AD Plastik Grupa najveći je proizvođač plastičnih komponenti za automobilsku industriju u Hrvatskoj i jedan od najvećih u istočnoj Europi. Sa sjedištem u Solinu i proizvodnim pogonima na osam lokacija u pet zemalja, ova multinacionalna kompanija zapošljava više od 2900 zaposlenika, a proizvodi su im zastupljeni u vozilima najvećih svjetskih proizvođača automobila. Primajući priznanje, predsjednik Uprave AD Plastika Marinko Došen istaknuo je da osnovu uspješnog poslovanja i rasta tvrtke čine njeni zaposlenici. ''Iako poslujemo na međunarodnom tržištu, u Solinu smo osnovani, ovdje uspješno radimo i ovdje ćemo i ostati'', poručio je Došen. Uz AD Plastik, u kategoriji velikih tvrtki bili su nominirani Tommy d.o.o. Split i Bobis d.o.o. Split.

U kategoriji najuspješnijih srednjih tvrtki, među trima nominiranima - A3 d.o.o. Split, ERA-Commerce d.o.o. Vrgorac i Tromont d.o.o. Split, priznanje je dobio Tromont. Tromont je tvrtka specijalizirana za projektiranje i izvođenje svih poslova u graditeljstvu, a glavne su im djelatnosti izgradnja objekata te izvedba termotehničkih, hidro i električnih instalacija. Za više od 20 godina postojanja izrasli su u jednu od vodećih instalaterskih tvrtki na svome području. Na priznanju, već drugoj osvojenoj plaketi Zlatna kuna, zahvalio je direktor Tromonta Ljubomir Artuković.

Tvrtka Human Resources Cloud d.o.o. Split, koja je prošle godine bila nominirana u kategoriji najuspješnijih malih tvrtki, ove je godine i osvojila priznanje u istoj kategoriji. HR Cloud softverska je kompanija koja u Hrvatskoj posluje šestu godinu te zapošljava četrdesetak stručnjaka koji osmišljavaju i izrađuju softver u domeni upravljanja ljudskim kapitalom. Proizvodi im se koriste diljem svijeta, a glavno su im tržište Sjedinjene Američke Države. ''Za razliku od svima vidljivog turističkog rasta, IT sektor u našoj Županiji također doživljava svojevrsnu revoluciju. Sektor je to s velikim potencijalom i globalnim dosezima, te sam siguran da ćemo još slušati o uspjesima iznimnih mladih ljudi s kojima radim'', rekao je direktor HR Clouda Vedran Vukotić. U kategoriji malih trgovačkih društava nominirani su bili i Termodinamika d.o.o. Split i Ira-Commerce d.o.o. Dugopolje.

Plaketu Zlatna kuna za inovaciju dobila je Danira Glavinić, suvlasnica obrta Fabijanović iz Supetra, za inovaciju Izmjenjive navlake za ogradu dječjeg krevetića. Ove zaštitne navlake proizvode se i prodaju pod brendom Dada&Rocco, sinonimom za cijelu lepezu kvalitetnih proizvoda prepoznatih u Hrvatskoj i izvan nje. Dobitnici su već nekoliko nagrada i medalja za svoju inovaciju, kojima se sada pridružila i Komorina plaketa Zlatna kuna. ''Kao relativno mladom brendu, koji postoji tri godine, iznimna nam je čast biti u društvu uspješnih tvrtki s dugogodišnjim iskustvom od kojih mnogo možemo naučiti'', rekla je, zahvaljujući svima koji su im pomogli na poslovnom putu, Danira Glavinić.

Hrvatska gospodarska komora, koja se ponosi tradicijom dugom 166 godina, te Komora u Splitu, koja ove godine obilježava 210 godina postojanja, posebna su priznanja dodijelile županijskim tvrtkama s jednako dugom i impresivnom poviješću. Priznanja su tako dodijeljena Slobodnoj Dalmaciji d.d. za 75 godina te Cestaru d.o.o. i Prometu d.o.o. za 70 godina postojanja i doprinosa hrvatskom gospodarstvu.