Vrijeme održavanja: 17.12.2018.

Objavljeno: 10. 12. 2018. , Ažurirano: 18. 12. 2018.

U ŽK Koprivnica u ponedjeljak, 17. prosinca, održana je svečana sjednica Gospodarskog vijeća, u sklopu koje su se analizirala kretanja u županijskom gospodarstvu, a uručene su i tri nove stipendije za studente Zaklade HGK Županijske komore Koprivnica.

 Predsjednik ŽK Koprivnica Marin Pucar, ujedno i predsjednik Uprave Podravke, u svome osvrtu na županijsko gospodarstvo kazao je: „Godini koja je na izmaku u cijelosti bismo mogli dati uspješnu ocjenu jer su i na nacionalnoj i županijskoj razini uočeni trendovi rasta gospodarstva. No, ima i pojava koje nisu dobre, a kao najkritičniju pojavu moram spomenuti odlazak mladih u inozemstvo. Mislim da će to biti prioritet ne samo nacionalnog već i županijskoga gospodarstva. Ako ovako nastavimo, za koju godinu definitivno ćemo imati problema s radnom snagom. A to nije interes ni hrvatskoga gospodarstva ni Koprivničko-križevačke županije.“

Marin Pucar.JPG

Predsjednik ŽK Koprivnica Marin Pucar

Predsjednik Pucar dodao je kako županijsko gospodarstvo očekuju pozitivni trendovi te kako je plan doći među prvih šest županija u Hrvatskoj.

 „Naravno da se ne možemo mjeriti sa županijama koje imaju akceleracijski rast kroz turizam, ali zasigurno, ova je Županija oduvijek bila prepoznata po dominaciji prerađivačke industrije i građevinarstvu. Očekujemo da će se i iduće godine nastaviti pozitivni trendovi, poput trenda otvaranja novih tvrtki. Takvi bi primjeri trebali ubrzati rast županijskoga gospodarstva, a onda i veće zapošljavanje te veće plaće. Veseli nas i to da sve više poslodavaca povećava plaće zaposlenicima, te mislim da će se to odraziti i na standardu i na potrošnji. Još sam prošli tjedan rekao da će se povećanje božićnica i isplata stimulacija zaposlenicima vratiti u državni proračun, a onda i u lokalno gospodarstvo i lokalne proračune“, zaključio je predsjednik Pucar.

Sjednici su uz članove Gospodarskog vijeća prisustvovali brojni ugledni poduzetnici, predstavnici institucija, gradova i Županije. Svoja razmišljanja o županijskom gospodarstvu iznio je i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, kazavši kako je 2017. godina po mnogim parametrima i statističkim podacima bila prekretnica jer je gospodarstvo krenulo uzlaznom putanjom.

„Generalno gledajući, možemo reći da Koprivničko-križevačka županija, kad je riječ o gospodarstvu, ponovno pripada u 'gornji dom'. Najveće zasluge za to naravno ima veliko gospodarstvo koje je ostvarilo povijesno dobre rezultate, a svi znamo da je to ponajprije naš najveći gospodarski subjekt Podravka. Tu se nadovezuju i rezultati poslovanja malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Rekao bih da možemo biti zadovoljni ovom 2018. godinom koja, zajedno s 2017. godinom, predstavlja prekretnicu u trendovima i pozitivnim pokazateljima. Uvjeren sam da će se ti pozitivni trendovi nastaviti i da će u 2019. rezultati biti još bolji. Posebno treba istaknuti kako je naša Županija u izvozu vrlo pozitivna, što ponovno možemo zahvaliti velikim gospodarskim subjektima i prehrambenoj industriji te vjerujem da će tako biti i iduće godine“, kazao je Koren dodavši kako hrvatsko gospodarstvo u cjelini, a posebno županijsko, ima odličnu perspektivu.

Svi okupljeni uputili su čestitke predsjedniku Pucaru na proglašenju gospodarstvenikom godine, a zatim su uručeni novi ugovori za troje studenata deficitarnih zanimanja, i to Ivani Perić, studentici treće godine biotehnologije i istraživanja lijekova na Odjelu za biotehnologiju Sveučilišta u Rijeci, Simoni Herceg, studentici prve godine diplomskog studija građevinarstva na Građevinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i Antoniju Ferenčiću, studentu druge godine specijalističkog diplomskog stručnog studija preventivne fizioterapije na Veleučilištu “Lavoslav Ružička” u Vukovaru.

stipendisti 2018.JPG

Novi stipendisti Zaklade

Rad Zaklade, uz osnivače, podupiru i dugogodišnji donatori, među kojima je i Županija, a župan je tom prilikom potpisao novi Sporazum o donaciji kojim će se i nadalje podržavati školovanje studenata deficitarnih zanimanja te ih motivirati na zapošljavanje i ostanak na području Županije.

Nove sporazume o donacijama potpisale su i tvrtke Podravka i Radnik, a kao što je istaknuto na sjednici, cilj je Zaklade realizacija ideje da gospodarstvenici izdvajanjem svojih sredstava neposredno pomažu edukaciju kadrova deficitarnih struka.

Natječaj za dodjelu stipendija održan je 11. godinu zaredom, a dosad je dodijeljeno više od 50 stipendija. Važno je naglasiti i to da se velik broj stipendista zaposlio na području Županije. Iznos stipendije je 1500 kuna mjesečno do završetka školovanja, a studenti su izrazili zadovoljstvo ovakvim oblikom pomoći koji im mnogo znači u podmirivanju troškova studija.