Vrijeme održavanja: 04.12.2018.

Svečana sjednica Gospodarskog vijeća ŽK Dubrovnik održana je 4. prosinca u hotelu Sheraton Dubrovnik u Mlinima.

Dodijeljena su priznanja Plaketa Zlatna kuna 2018., i Dubrovačka vidra 2018 najuspješnijim županijskim poduzetnicima te priznanje za dugogodišnje uspješno poslovanje i doprinos hrvatskom gospodarstvu.

ŽK Dubrovnik, već 21 godinu dodjeljuje priznanja Plaketa Zlatna kuna najuspješnijim gospodarstvenicima za poslovne rezultate u prethodnoj  poslovnoj  godini, prema određenim kriterijima, a vrednujući ukupni poslovni ugled trgovačkih društava, utjecaj na razvoj djelatnosti i doprinos gospodarstvu Dubrovačko-neretvanske županije u cjelini.

 Predsjednica ŽK Dubrovnik uputila je čestitke svim dobitnicima te se potom osvrnula na pozitivne rezultate gospodarstva Dubrovačko-neretvanske županije. U strukturi ukupnog prihoda na prvom mjestu je djelatnost pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane sa učešćem od 26%, dobiti sa učešćem od 33%, zaposlenosti od 6% također u ovoj djelatnosti i najveći udio zaposlenih od 29% ostvaren je ponovno u hotelima i restoranima. Apelirajući na probleme radne snage istaknula je: „Jedna od mjera bi bilo i osiguranje radne snage koju nažalost više ne možemo osigurati u prirodnom ciklusu stanovnika Hrvatske. Poduzetnici nemaju izbora. Najviše je pogođen sektor građevine i turizma. Na ovaj problem treba djelovati odmah, a ne čekati da voda dođe do grla. Promjene na tržištu su danas brze, na njih treba odmah odgovoriti kako ne bi izgubili korak s konkurencijom.“ 

g.vijeće 54.12.1.JPG

Terezina Orlić, v. d. predsjednice Županijske komore Dubrovnik, Izvor: HGK ŽK Dubrovnik

Potpredsjednik HGK Dragan Kovačević čestitao je nominiranima, dobitnicima, nositeljima priznanja Dubrovačka vidra, kao i onima koji su čitav niz godina zadužili hrvatsko gospodarstvo te istaknuo kako je Zlatna kuna najprestižnija nagrada koja se dodjeljuje poduzetnicima u RH. „Turizam daje najveći doprinos rastu i razvoju gospodarstva. Proširivanje ponude i razvoj selektivnih oblika turizma nužno je za poboljšanje turizma. Podinvestiranost, sezonalnost, nedostatka radne snage sve su to otežavajući indikatori. Gospodarstvo treba težiti inovacijama i tehnološkom razvoju“ – istaknuo je Kovačević.

g.v.4.12.2.JPG

Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam; Izvor: HGK ŽK Dubrovnik

Plaketom Zlatna kuna za najuspješnije trgovačko društvo nagrađeni su u kategoriji:

  • malo trgovačko društvo PHOBS d.o.o., Dubrovnik (nominirani: ADRIATIC DESTINATION MANAGEMENT COMPANY d.o.o., Dubrovnik i SAGRADA MANAGEMENT d.o.o., Dubrovnik);
  • srednje trgovačko društvo DIRECT BOOKER d.o.o., Dubrovnik (nominirani: GRAND HOTEL IMPERIAL d.d., Dubrovnik i NAUTIKA d.o.o., Dubrovnik);
  • veliko trgovačko društvo HOTELI DUBROVAČKA RIVIJERA d.d., Mlini (nominirani: JADRANSKI LUKSUZNI HOTELI d.d. Dubrovnik i DUBROVAČKI VRTOVI SUNCA d.o.o., Orašac). 

Najuspješnijem malom trgovačkom društvu PHOBS d.o.o., Dubrovnik nagradu je uručio načelnik općine Župa Dubrovačka Silvio Nardelli.

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, u ime Gradonačelnika uručila je Plaketu najuspješnijem srednjem trgovačkom društvu DIRECT BOOKER d.o.o., Dubrovnik, a zamjenik župana Joško Cebalo velikom trgovačkom društvu HOTELI DUBROVAČKA RIVIJERA d.d., Dubrovnik.

 

g.v.4.12.3.JPG

Dobitnici plaketa Zlatna kuna; Izvor: HGK ŽK Dubrovnik